23948sdkhjf

Anpassad täkt ska gynna både växter och djur

Det växer, surrar och flyger när Swerock ska måna om den biologiska mångfalden.

Ett grustag brukar inte ses som en optimal levnadsmiljö för djurliv. Men i Swerocks anläggning i Bäckaskog har man gjort anpassningar som gör att ett trettiotal rödlistade arter frodas.

Från täkten  levererar Swerock grus och sand till allt från golfbanor till bygg- och anläggningsprojekt. 

När täkten inventerades senast hittades ett trettiotal hotade arter som exempelvis backsvalor, hedblomster hedsidenbi.

– En av de största anledningar till att vi arbetar för en biologisk mångfald i våra täkter är att bevara de ekologiska systemen, som spelar en avgörande roll för naturen. Ett exempel är bin som pollinerar blommor och växter, de har stor betydelse för livsmedelsproduktion, säger Kim Svitzer, täkthandläggare på Swerock.

Företaget har vidtagit åtgärder för att främja en livskraftig miljö för arterna och Bäckaskogstäkten har visat sig ha ett stort värde för djurlivet. Bland annat har man sandytor fria och behållit skog och blomstrande ängar på området. Man har också anpassat täkten väggar för fåglar och insekter.

– I sandbrinken, på en av täktens väggar, finns en miljö där backsvalorna bygger sina bon. Det är en hörna som vi alltid låter vara i fred. Vi har även skalat av en yta där vildbin bygger bo i en skyddad miljö. De har själva hittat hit och det visar på att de trivs, säger Annicka Lundqvist på Swerock.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047