23948sdkhjf

Snön sinkade Svevia

En jobbig vår satte käppar i hjulet när Svevia tog sig an ett bergslukande projekt.

Svevia har fått i uppdrag att utföra omfattande schakt- transport- och fyllningsarbete i Boliden.

Företagets uppgift är att schakta ur det som finns kvar i en 24 000 kvadratmeter stor och sex meter djup bassäng från 1950-talet, som använts som magasin för restprodukter från gruvverksamheten. Sedan ska man fylla igen bassängen med bergmaterial.

Totalt cirka 150 000 ton beräknas gå åt och Svevia räknar med transporter på 3 000 ton per dag, något som uppges motsvara cirka 80 fyllda lastbilsflak.

När allt berg är på plats ska 6 000 ton järnsand läggas på som täckning, material som hämtas från Rönnskärsverken.

Företaget började jobba på platsen strax efter påsk och tanken var att vara klara i maj. Nu räknar man med att bli klara i juni.

– Med så mycket transporter är en välplanerad logistik en förutsättning för att allt ska flyta på enligt tidplan, konstaterar Peter Lindgren på Svevia i ett pressmeddelande.

– En utmaning var att våren var så sen och så snörik, det ställde till det för oss i vid projektstarten. Tjälen var djup samtidigt som det kom stora mängder ny snö som frös till. Det bidrog också att vi hade många kubikmeter snö att lasta bort från bassängen innan vi kunde påbörja schaktningsarbetet. Så vi fick inte en så bra start, allt försenades direkt. Planen var egentligen att vara klar i maj.

När Svevia är klara med ytan ska Boliden bygga en sandåtervinningsanläggning där.

Svevias kontrakt uppges vara värt cirka 25 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078