23948sdkhjf

Utbildning i fokus när regeringen satsar

Regeringen presenterade nyligen en rad förslag som ska gynna återväxten i näringslivet och göra det enklare för företagen, bland annat vill man se fler yrkesutbildningsplatser och enklare ägarskiften.

Ett av förslagen går ut på att yrkesutbildningen ska förstärkas, som ett sätt att bekämpa arbetslösheten.

Regeringen vill till exempel tillföra 900 miljoner kronor till den regionala yrkesinriktade vuxenutbildningen (regionalt yrkesvux) i komvux, inklusive studiestöd.

Enligt regeringen innebär det motsvarande cirka 11 000 fler årsstudieplatser för 2025. Man noterar också att staten sammantaget finansierar cirka 72 000 årsplatser inom regionalt yrkesvux under 2025, och att det blir totalt 6 miljarder kronor när kostnaderna för studiemedlet för de studerande räknas med.

Regeringen vill också höja bidraget till handledare inom lärlingsutbildningen inom komvux, lärlingsvux, för att få fler arbetsplatser att ta emot lärlingar. Bidraget ska höjas från 3 500 kronor till 7 000 kronor per år.

Regeringen vill dessutom göra justeringar så att bidraget framöver lämnas per elev och år, vilket i praktiken uppges innebära högre ersättning för handledare.

Regeringen föreslår också att kommunerna ska kunna ansöka om och kunna få beslut om statsbidrag för upp till två år framåt i tiden i stället för dagens ett år, tanken är att på så sätt ge kommunerna bättre förutsättningar för sin planering så att utbildningsplatserna nyttjas på ett bättre sätt.

Bland regeringens övriga förslag kan nämnas att man vill förbättra skattevillkoren för alla enskilda näringsidkare, de ska få lägre skatt när . beloppsgränsen för när positiv räntefördelning får göras slopas, dessutom vill regeringen höja beloppsgränsen för när man måste göra negativ räntefördelning.

Regeringen vill också underlätta ägarförändringar för alla företag genom att man bland annat får behålla mer av tidigare års underskott vid ägarskiften.

Ett annat förslag innebär att Växa-stödet utvidgas så att man kan få nedsatta arbetsgivaravgifter även för sin andra anställd om man är ett enmansföretag. Dessutom kommer gränsen för hur stor ersättning som omfattas av nedsättningen öka från 25 000 kronor till 35 000 kronor per månad. Det gör det billigare att anställa.

– Vi vidtar flera åtgärder för att möta arbetslösheten – inte minst förstärkningar av yrkesutbildning för vuxna och ett särskilt stöd för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det är viktigt att vi nu satsar för att Sverige ska komma starkare ur lågkonjunkturen, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson.

– Företagen är välståndsmotorn i Sveriges ekonomi och bidrar till vår gemensamma välfärd. Genom att förenkla regelverken och minska deras kostnader underlättar vi för våra företagare att fortsätta växa och utvecklas, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Läs mer här om regeringens förslag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08