CHEFINTERVJUN: "Det man förväntar sig från andra får man leverera själv också"
I våras meddelade Sundfrakt att Tina Bostedt rekryterats som ny vd för bolaget. Vid tillkännagivandet beskrevs hon som en ”idealisk match” för att leda Sundfrakt i nästa utvecklingsfas, tack vare sin djupa förståelse för både branschen och de norra regionerna där bolaget har sitt säte.
I början av september hade Bostedt sin första dag på nya jobbet, och tre veckor in i uppdraget fick Entreprenads systertidning Transportnet möjligheten till en pratstund med henne. Hon berättar då om hur hon halkade in i transportsektorn år 2012, genom ett jobb som controller på Örnfrakt i Örnsköldsvik där hon är uppväxt.
– Jag minns det typiska, traditionella fotot av män i rutiga skjortor. Det var förutsättningslöst när jag sökte jobbet, men det kändes som en organisation där man kunde göra avtryck, berättar hon.
Och avtryck kom hon definitivt att göra, då hon stannade kvar på bolaget i över tolv år. Under sin tid på Örnfrakt har hon haft en rad olika roller, från controller till ekonomichef, vice vd och slutligen vd sedan 2018.
Att ta sig an rollen som vd för Örnfrakt är ett av de mest avgörande vägvalen hon har gjort i sin karriär. En viktig del av framgångresan har för Bostedt har varit att våga i en mansdominerad bransch.
– Om man står tillsammans med en man så tror många per definition att mannen är högsta chefen i det sammanhanget. Det har inte varit lätt alla gånger, men det gäller att våga ta plats, att våga fråga och vara nyfiken, säger hon och fortsätter:
– Jag är genuint nyfiken och engagerad i det jag gör. Allt i den här världen handlar om relationer.
När hon i början av det här året fick frågan om hon var intresserad av att söka rollen som vd för Sundfrakt, kände hon sig redo för både utmaningarna och möjligheterna. När det sedan stod klart att jobbet var hennes, var den första tanken som slog henne: "Yes, nu kör vi!"
Även om mycket är bekant på Sundfrakt, är det också mycket som är nytt och inte minst större. Sundfrakt är moderbolaget i en stor koncern, med kärnverksamhet inom transport och logistik. Bolaget har kontor på flera platser i Sverige och erbjuder allt från transporter inom anläggning, tank och bulk till uthyrning av logistikfastigheter med terminal- och lagerhantering.
Det har inte varit lätt alla gånger, men gäller att våga ta plats, att våga fråga och vara nyfiken.
Till Sundfraktgruppen hör också dotterbolagen Delta Terminal, Åkerigrus och Alltank. Genom bolagen driver koncernen också egen järnväg, hamn, bergtäkt och drivmedelsförsäljning i eget stationsnät. Sundfrakt är också delägare i transportnätverket TRB.
Som ny vd pågår således ett omfattande arbete i att lära känna alla verksamhetsgrenar och all personal, träffa åkarna, delägarna, kunderna och övriga samarbetspartnerns. På lång sikt ser Tina Bostedt att en av hennes viktigaste uppgifter blir att pussla ihop koncernen och dess olika ben, utefter de krav och förväntningar som finns i dag och framåt.
– Det handlar om att få ihop hela koncernen till en enad röst, konstaterar hon.
Att Sundfrakt har flera olika verksamhetsområden och erbjuder en bred palett av tjänster är en styrka, men Tina Bostedt ser också en risk i att otydlighet kan uppstå i gränsytorna mellan dem och betonar därför vikten av att hela koncernen har en gemensam riktning.
Känner du att du kliver in i en svår tid?
– Det är klart att det är utmanande, men det har också varit värre ekonomiska tider. Nu är det mer att vissa segment har det tufft, vilket är helt kopplat till konjunkturen. På vissa håll är det jättetufft och för andra går det riktigt bra.
Hur skulle du beskriva ditt ledarskap?
– Det viktigaste tycker jag är att man ser att det finns ett engagemang. Jag är tydlig och tror på det jag gör, för hur ska jag annars få andra med mig? Det man förväntar sig från andra får man leverera själv också.
Hon beskriver vidare att inkludering är centralt i hennes ledarskap, och att medarbetare ska känna sig sedda, hörda och upplever en kraft i det dem gör. Hon betonar också vikten av att skapa en dynamisk mix av åldrar inom företaget, där erfarenhet möter nya idéer, så att bolaget både bevarar sin historia och främjar innovation.
– Jag brinner för att få se nya, unga delägare i Sundfrakt. Jag vill vara ute på skolorna och visa på bredden som vi kan erbjuda. Ofta är man inriktad på chaufförer och det behövs ju verkligen, men även här på kontoren finns det ju en mängd attraktiva tjänster man kan jobba med.
Jag är tydlig och tror på det jag gör, för hur ska jag annars få andra med mig?
Generationsskifte, teknikutvecklingen, omställningen, prispress och inflation är några av de saker som gemensamt präglat den svenska transportsektorn de senaste åren. Men olika delar av Sverige har också olika förutsättningar, vilket är märkbart i de norrländska regionerna där Sundfrakt har sin främsta verksamhet.
– Att rekrytera rätt kompetens är en sådan sak som har varit svårt i alla år. Att få de unga att stanna är svårt. Vi måste jobba ännu mer för att visa de tjänster vi erbjuder.
Vidare nämner Bostedt att sektorn är märkbart påverkad av de stora, gröna investeringar och etableringarna i norra Sverige. Att de stora infrastrukturprojekten rullar på är otroligt viktiga för jobbtillfällen, även inom transportsektorn.
– Sundfrakt måste ta det ansvaret i att vara uppdaterade i det som händer lokalt, regionalt men även nationellt. Många faktorer kan tyckas långt ifrån, men de slår direkt.
I nationella underlag och planer tror Bostedt också att det måste till en större medvetenhet kring att olika delar av landet har olika förutsättningar. Som en inflytelserik aktör i norr ser hon att Sundfrakt själva har ett ansvar i att delta i diskussioner och engagera sig i nätverk för att synliggöra både problematik och lösningar.
Det handlar om att belysa en rad utmaningar, inklusive den enorma underhållsskulden på vägarna, krav på vinterväghållning, infrastruktur som tillåter längre fordon och förutsättningar när det kommer till elektrifiering.
Hur ser du på elektrifieringen?
– Jag tror på andra alternativ också som komplement, till exempel gas och HVO. I norra Sverige är det avstånd och kyla som begränsar oss, omställningen måste vara möjlig även när det är trettio grader kallt. Tillgången till el måste också säkerställas. Så ska man lyckas på bred front måste man se på komplement.
Att inte låsa fast sig vid ett enskilt alternativ och att ständigt vara uppdaterad är vägen framåt, menar Bostedt.
– Där vi är nu är att vi driver och gör allt vi kan i vår makt för att nå målen. Vi ska alltid kunna erbjuda hållbara lösningar och hela tiden förbättra oss.
Det kommer krävas långsiktigt jobb, men Bostedt ser ljust på Sundfrakts framtid, som med sina många ben står stadigt på marken.