23948sdkhjf

VW-vd: Huvudkontoret i Tyskland ligger bakom

Matthias Müller menar att det inte är biljättens kontor i USA som ligger bakom miljöbluffen. I Sverige stoppas nu också leveranser av Caddy, meddelar VW-Sverige.
På Volkswagens krismöte under onsdagen valdes, som väntat, koncernens tidigare finanschef, Hans Dieter Pötsch, till ny ordförande. Han konstaterade att det kommer att ta tid att få alla fakta på bordet och därmed dröjer det innan det går att ge mer omfattande information om hur fusket har gått till. Det rapporterar Reuters.

– Jag kommer att göra mitt yttersta för att ta fram hela sanningen om vad som har hänt, sade Hans Dieter Pötsch enligt ett pressmeddelande från Volkswagen.

Även nytillträdde vd:n Matthias Müller menar att det kommer att ta tid. Till Frankfurter Allgemeine Zeitung säger han att det kommer att ta mer än ett år att ta hand om alla berörda bilar. Om allt går som planerat ska VW börja återkalla bilar i januari, och samtliga fordon ska vara åtgärdade i slutet av nästa år.

Fåtal hade kännedom
Vd:n tror att det är huvudkontoret i Tyskland, och inte USA-kontoret, som ligger bakom jättebluffen med dieselmotorerna. Enligt Matthias Müller är det bara ett fåtal anställda var invigda i att mjukvaran manipulerats.

De finansiella konsekvenserna av skandalen går ännu inte att överblicka enligt VW-ledningen.

Stoppade leveranser av Caddy
I Sverige stoppas leveranserna av transportbilen Caddy - den enda modellen som fortfarande säljs med EU 5-motorn som är i centrum för utsläppsskandalen.

– Vi har beslutat att inte leverera ut beställda bilar innan de har fått sin mjukvara uppdaterad på samma sätt som alla berörda bilar, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen Group Sverige.

Det handlar om cirka 1 000 bilar.

Advokatfirman Jones Day har utsetts av styrelsen för att genomföra en extern utredning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062