23948sdkhjf

Han kör en 900 kilos maskin med 3D-maskinstyrning

VD:n: ”Det här kan vara den enda maskinen i världen”
Fredriks Marktjänst i Kärna har en unik maskin. Företaget har nämligen tillsammans med Sitech byggt en CAT 300.9D med 3D-maskinstyrning. Maskinen går att köra mot laser, GPS och totalstation.

– Det kanske verkligen är att sticka ut hakan. Men jag skulle nog säga att det här kan vara den enda maskinen i världen, säger företagets vd Fredrik Bergström, till Entreprenad Supply.

Han berättare vidare att han tidigare sett en 1,5 tons maskin med GPS i Sverige.

– Men jag är helt säker på att jag är ensam i Sverige om den här storleken i alla fall.

Maskinen beskriver han som lite ”show off”. Men tekniken fungerar utmärkt och företaget har nytta av maskinen till vissa arbeten.

– Det finns ju egentligen ingen direkt ekonomisk anledning för andra att bygga en liknande.

Sedan några år tillbaka har Fredriks Marktjänst i Kungälv satsat stort på just maskinstyrning. Företaget har två stycken anställda som sitter med mät- och 3D- hantering.

– Vi bygger alla terrängmodeller själva, på konsultbasis, åt andra företag runtom i landet, berättar Fredrik Bergström och fortsätter:

– Det kan ofta uppstå en ”kollision” mellan utsättare och anläggare. Utsättaren har högskoleutbildning och är jätteduktig på sin sak. Men kruxet är att han aldrig varit en anläggare. Utsättaren pratar oftast inte samma språk som grävmaskinisten.

Fredrik marktjänst har därför satsat på att skapa data till maskinstyrningssystem, åt andra entreprenörer.

– Fördelen är att vi kan ha projekt utspridda över hela landet eftersom det sitter modem i maskinerna, säger vd:n och ger ett exempel:

– I går hade jag en entreprenör som ringde mig. De hade mätt in en yta på en parkering där maskinisten sedan fått känslan att det inte stämmer med det som var på ritningarna från början. Då kunde jag plocka ner filerna från hans grävmaskin, göra ett relationsunderlag och en ritning, som sedan mejlades till hans chef – som i sin tur kan visa det för beställaren.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093