23948sdkhjf

De gräver efter stenåldersfynd

Maskinisten: ”Det gäller att skala riktigt, riktigt försiktigt”
Ute på Hisingen i Göteborg, närmare bestämt Andalen i närheten av Torslanda, undersöks just nu stenåldersboplatsen RAÄ 115.

Det är natur- och kulturkooperativet Rio Göteborg som, tillsammans med firman Bröderna Carlson Entreprenad, banat av matjorden från hela slutundersökningsytan – för att komma ned till rätt nivåer.

– Vi arbetar faktiskt med en hel del sådana här arkeologi-uppdrag, så det är inget ovanligt, säger maskinisten Patrik Magnusson på Bröderna Carlsson, till Entreprenad Supply.

Tillsammans med arkeologerna är det Patrik Magnusson, och hans grävare, som nu banat vägen för det fortsatta letandet efter arkeologiska fynd.

Arkeologerna har redan hittat fina flintfynd från mesolitikum och neolitikum.

Vad är utmaningen i den här typen av projekt?

– Det gäller att skala riktigt, riktigt försiktigt, så du inte riskerar att ta bort eventuella föremål. Du måste vara uppmärksam där marken skiftar, säger Patrik Magnusson.

Grävningen kommer nu att pågå under ett par veckors tid och arbetet med att fingräva ytorna har inletts.

Om företaget
Drivs av de tre bröderna Christer, Göran och Robert Carlson. Företaget kommer från Kärna mellan Göteborg och Marstrand och har arbetat med entreprenader sedan 1986. Ombildades 1997 till Br Carlsons Entreprenad AB och sysselsätter idag cirka 16 personer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078