23948sdkhjf

Tyréns och NCC genomför personalutbyte

Medarbetare från respektive företag får prova på den andra arbetsplatsen.
Inom bygg- och anläggningsbranschen i Sverige blir projektering och produktion allt mer integrerat då andelen totalentreprenader ökar. I takt med detta blir överlämnandet mellan projekterings- och produktionsskedet allt viktigare. Därför behöver arbetsformerna utvecklas och relationerna mellan entreprenörer och projekterande konsulter stärkas.

Byggföretagen Tyréns och NCC har tillsammans utvecklat samarbetet YMPA (Yngre Medarbetare som Prövar annans Arbetsplats) , och efter en testrunda förra året drar nu projektet igång ordentligt. Nio medarbetare, fyra personer från NCC och fem från Tyréns, kommer nu under hösten att genomföra ett arbetsplatsbyte.

– Det är först när man på riktigt får delta i någon annans verksamhet som man verkligen förstår vad som är viktigt. Det här är något annat än ett traineeprogram eftersom vi här gör något så ovanligt som att släppa in varandras medarbetare i varandras verksamhet, säger Ulrica Nilsson, mark- och anläggningschef på Tyréns, i ett pressmeddelande.

Varje kandidat erbjuds en skräddarsydd utbytesperiod utifrån individens behov. Tanken är att såväl företagen som de deltagande individerna ska utvecklas och kunskapen om varandras roller och vardag ökas.

– Jag tror att det är ganska unikt att jobba över gränserna så här. Oftast finns ett kontraktuellt förhållande mellan parterna och det hämmar den här typen av samarbete. Tanken är att kandidaterna ska producera under utbytesperioden och inte bara stå och titta någon över axeln vilket inte är så utvecklande, säger Magnus Alfredsson på NCC:s segment Anläggning i samma pressmeddelande.

Shasha Li på NCC är en av dem som kommer att pröva sina vingar och arbeta med ett nytt projekt under några veckor på Tyréns. Hon har jobbat på NCC sedan 2001 i olika roller och ser utvecklingsmöjligheterna i att vara på plats hos det andra företaget och upptäcka sidor hon inte gör vanligtvis.

– Det här är ett helt nytt sätt att samarbeta och det känns väldigt spännande och värdefullt. Anledningen att jag är med i det här programmet handlar om att fördjupa kunskapen om projekteringsprocessen och förhoppningsvis kunna förbättra informationsflödet i projekten där vi sett att det finns glapp mellan projektering och produktion. Man behöver förståelse i alla led och det här är en bra början mellan konsultledet och entreprenörsledet. Jag hoppas att det här kommer att fortsätta i många år framöver så att fler får chansen att prova på det, säger hon.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125