23948sdkhjf

Världspremiär för nytt plogfäste

Ottosons Åkeri AB, Strömsund, är nu klar för världspremiären för plogning med plogfäste anpassat för lastbilens radarsensorer.
Den 1 november i år träder en ny EU-förordning i kraft som säger att alla nya medeltunga och tunga lastbilar måste ha system som varnar för kollision. Förordningen gäller för lastbilar sålda efter den 1 november. I nuläget är anläggningsbilar fråntagna förordningen.

– Systemet består av en radar som sitter i grillen på lastbilen och som känner av framförvarande fordon och varnar för kollision, berättar Mählers säljspecialist Urban Jonsson, för Entreprenad Supply.

Svenska plogbilar har dock ett standardfäste som blockerar radarn. Det innebär att en stor mängd plogfästen nu måste bytas ut, inte bara i Sverige utan i flertal EU-länder.

– Mot bakgrund av de nya reglerna har vi därför tagit fram en prototyp för en ny typ av fäste, som inte ska störa radarn, säger Urban Jonsson.

Ottosons Åkeri AB, Strömsund, är nu klar för världspremiären för plogning med plogfäste anpassat för lastbilens radarsensorer.

– Vi ska försöka få tag på ett tiotal bilar för att testa produkten i olika miljöer nu i vinter.

När kan produkten komma ut på marknaden?

– Fungerar allt som det ska, så är det planerat att komma ut till försäljning nästa vinter. Då är det ett koncept som fungerar mot Volvo, Scania, Mercedes – ja de största tillverkarna helt enkelt. Men det är en långt process eftersom det också krävs godkännande från alla infästningspunkter. Men förhoppningen är nästa vinter.

Fakta
I år införs krav på radar i fronten på vissa lastbilschassin. Radarn utgör en viktig del av panikbromssystemet AEBS, Advancing Emergency Breaking System. Direktiv EU347/2012.

Nuvarande fästsystem VV95, Norgeplatta, DIN-platta skymmer radarns siktfält och måste därför avaktiveras när plogfästet är monterad.

Nya fästsystemet ”Radarfästet” möjliggör att den radar som sitter monterad i lastbilens front fungerar och inte skyms när plogen är bortkopplad.

Fästsystemet bygger på att plogens låsanordning är flyttat från att varit monterad på bilen till att istället sitta monterad på plogen, det skapar då fritt siktfält för radarn.

Systemet går på prov nu under vintersäsongen 2015-2016 och planeras att lanseras hösten 2016 till vanligaste modellerna av Scania och Volvo.

Adapter med kopplingsgrind för äldre plogar kommer att erbjudas.

Källa: Mähler
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078