23948sdkhjf

Så mycket kan Volvo CE minska energianvändningen

Stora energibesparingar om Volvo lyckas med sin elektrifieringsstrategi.
Entreprenad Supply har tidigare berättat om Volvo CE:s omfattande forskningsprojekt för att främja framsteg i elektrifieringen av anläggningsmaskiner.

Utsläpp som genereras i anläggningsfasen av byggprocessen beräknas vara på samma nivå som utsläpp från bilar. Volvo CE tillsammans med Skanska, Energimyndigheten och två universitet, har inlett ett större projekt för att anpassa en rad entreprenadmaskiner till elektrifiering med låga utsläpp som följd.

Det innovativa projektet, som leds av Volvo CE:s forskningsprojekt, fokuserar på möjligheterna att driva alla entreprenadmaskiner i ett stenbrott med el istället för diesel.

I ett pressmeddelande preciserar nu aktörerna hur mycket energianvändningen kan minska genom elektrifieringen.

Energimyndigheten har uppskattat energiförbrukningen för entreprenadmaskiner i Sverige till 14 terawattimmar (TWh) jämfört med 19 TWh för lastbilar; 3,7 TWh för bussar och 55 TWh för personbilar (2010 års siffror).

– Vi räknar med att om vi kunde elektrifiera ett antal funktioner i stenbrottet, kan vi minska energianvändningen med 71 procent (i kWh). Intensiteten av energin är mycket högre med el, det är därför de potentiella besparingarna högre, säger Erik Brandsma, generaldirektör för Energimyndigheten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.396