23948sdkhjf

Småländsk ingenjörskonst bakom maskinsuccé

Eldrivet, antivibration och svenskt stål. Så lyder framgångsreceptet för mobila sorteringstillverkaren Maskin Mekano i Jönköping.
– Vi känner stor tillförsikt för framtiden, säger företagets marknadschef Hanna Smedenman till Entreprenad Supply.

Sedan 1956 har Jönköpingsföretaget Maskin Mekano tillverkat sorteringsverk för entreprenadbranschen. I dag är det tredje generationen som driver bolaget, bröderna Daniel och Calle Smedenman tillsammans med Daniels fru Hanna Smedenman.

Maskin Mekano har alltid satsat hårt på produktutveckling och egen tillverkning, där vd Magnus Smedenman och bolagets konstruktör hela tiden testar nya produkter och koncept. Svetsning och svarvning ligger ute på lego hos lokala underleverantörer, men i övrigt sker största delen av tillverkning och montering i företagets egen fabrik.

– Vi kan inte konkurrera i pris. Därför har vi prioriterat utveckling och konstruktion i samarbete med våra underleverantörer. Målet är att alltid ligga i framkant, säger Hanna Smedenman.

Företagets senaste nyhet Vibroblock, som ska stärka deras position på marknaden, är ett slags antivbrationskoncept för det tyngre produktsortimentet, som riktar sig mot sortering av grus och berg. Systemet innebär att vibrationer från sikten inte går ut i övriga maskinen.

– Det här är något som vi själva utvecklat och som är helt unikt för våra produkter. Systemet gör att våra produkter håller ännu längre och du slipper de problem som kan uppstå i vibrerande maskiner. Det är en stor konkurrensfördel, säger Hanna Smedenman.

Hårdraget har företaget två större produktsortiment. De större maskinerna för sortering av grus och berg mot kunder som har krossning, grus- och bergtäkter, samt markentreprenörer som köper de mindre sorteringsverken för schaktmassor, jord och återvinning.

– 2015 har varit ett bra år där vi upplevt ett jämnt tryck i försäljningen för båda produktsegmenten, säger Hanna Smedman och blickar samtidigt framåt mot nästa år:

– Det är svårt att sia om marknadens utveckling, då det alltid finns yttre faktorer som konjunktur, infrastruktursatsningar och annat som vi inte kan påverka. Men vi är väldigt trygga i att vi tagit fram ett extremt bra produktsortiment under de senaste två till tre åren för båda segmenten.

Produktutveckling löper verkligen som en röd tråd genom företagets strategi och det finns ett medvetet val som ska göra dem mindre känsliga för en annan viktig yttre faktor – nämligen dieselpriset.

– Dieselpriset är en stor kostnad för våra kunder och något som kan påverka deras investeringsvilja. Men det priset är faktiskt inget som påverkar oss, eftersom vi har eldrift för hela vårt sortiment. Ju högre dieselpriset blir, desto större fördel blir det faktiskt att välja våra produkter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078