23948sdkhjf

Vegetation tar över Vänerns stränder

Igenväxning är ett stort problem för Sveriges största insjö. För entreprenörer skulle det finnas mängder av jobb – men pengar saknas för att rensa stränderna.
Vänerns stränder försvinner allt mer i buskar och träd. Igenväxningen var därför ett av huvudämnena på Vänerdagen, arrangerat av Vänerns vattenvårdsförbund, som övervakar miljön i Vänern. Det rapporterar P4 Väst.

– Vi började övervakningen 2000. På de här fjorton åren har småträden ökat med 4 000 procent. Tittar man på den absolut lägsta stranddelen som är närmast strandbrynet som påverkas mest av hög- och lågvatten, är ökningen 14 000 procent. Det är alarmerande och det går rasande fort, säger Sara Peilot från Vänerns vattenvårdsförbund, som är en del av länsstyrelsen i Västra Götaland.

Det skulle alltså finnas massor med jobb för entreprenörer att rensa stränderna. Problemet är dock att det saknas finansiering. Enligt radions källor skulle det kosta mellan 16 och 50 miljoner per år att rensa stränderna, och de pengarna finns inte. I väntan på en annan lösning sköts stora delar av arbetet av ideella krafter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065