23948sdkhjf

NCC vill växa inom anläggning

Anläggning och renovering viktiga segment när NCC presenterar plan för att öka tillväxten.
NCC:s nya strategi för lönsam tillväxt har som mål att bolaget ska växa med i genomsnitt 5 procent per år. Detta samtidigt som rörelsemarginalen ska förbättras från dagens cirka 3 procent till minst 4 procent, under strategiperioden 2016-2020. Det framkommer vid NCC:s kapitalmarknadsdag på torsdagen.

Sedan tidigare har Entreprenad Supply berättat om NCC:s kommande omorganisation i Norden, som bland annat innebär fem istället för sju affärsområden, och ett nytt och självständigt börsnoterat bostadsutvecklingsbolag – NCC Housing.

– Vi ser att renodlade specialiserade bolag har större möjligheter till tillväxt och lönsamhet. Med vår nya specialiserade nordiska organisation blir vi effektivare och ökar lönsamheten. Samtidigt räknar vi med att växa genom att satsa på segment med tillväxtpotential så som stora infrastrukturprojekt och renovering. Genom att lyckas med detta skapar vi förutsättningar för att investera i ytterligare tillväxt, exempelvis genom förvärv, kommenterar Peter Wågström, koncernchef på NCC, på torsdagen.

Utgångspunkten för den nya strategin är enligt NCC visonen om att ”förnya branschen och erbjuda de bästa hållbara lösningarna”.

De nödvändiga strategiska initiativen för att nå målen sammanfattar NCC i tre ”Must Win Battles”. Dels ”operational excellence”, där NCC ökar fokus på kompetensförstärkning och effektivare arbetssätt genom LEAN.

Dels market excellence, där bolaget ser en stor potential i att växa inom anläggnings- och renoveringssegmenten. Detta genom att sälja hållbara livscykelerbjudanden och genom att agera tidigt i marknaden med införsäljning av lösningar.

Bolaget talar även om ”investment initiatives”. Bolaget menar att en lyckad strategi även kommer att ge bolaget möjlighet att öka tillväxten genom investeringar och förvärv.

Kostnaderna för omorganisationen bedöms uppgå till 200 miljoner kronor, varav cirka 100 miljoner bedöms belasta NCC:s resultat i det fjärde kvartalet 2015 och resterande belopp löpande under 2016.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078