23948sdkhjf

Volvos nya hyttfabrik invigd

Nu slår Volvo Cab Competence Center upp dörrarna.
– Volvo Cab Competence Center är ett viktigt tillskott i arbetet att stärka Volvokoncernens förmåga att tillverka framtidens lastbilshytter på ett rationellt sätt och med högsta kvalitet, säger Mona Edström Frohm, platschef för koncernens hyttfabrik i Umeå, i ett pressmeddelande.

Det var igår som den nya anläggningen i Umeå invigdes och tanken är att Volvo Cab Competence Center ska stödja utvecklingen av nya produktkoncept och tillverkningsteknologier inom pressning, hyttsammansättning och ytbehandling av lastbilshytter inom Volvokoncernen.

Två prioriterade områden är att säkra synergier och samarbeten mellan koncernens hyttfabriker och att utveckla effektiva samarbeten med externa partners för hela bolagets räkning.

Flera forskningsprojekt igång
Två stora steg har redan tagits. Det ena är ett samarbetsavtal med Umeå Universitet och hyttfabriken i Umeå med fokus på forskning, utbildning och innovation.

Det andra samarbetet är ett treårigt forskningssamarbete mellan AB Volvo, Umeå Universitet och Volvo Cars som utförs med stöd av Vinnova. Projektet handlar om att utveckla ett effektivt realtidsautomatiserat kvalitetssystem för målade hytter och karosser.

Arbetet startar den första januari 2016 och pågår i tre år.

– Idag är ytbehandling inom fordonsindustrin högautomatiserad i stora stycken. Målet med projektet är ett effektivt system för de återstående delarna, nämligen inspektion och utvärdering av skador, reparation och justering. Det ska ske i ett realtids-automatiserat system för kvalitetsinspektion och reparation av målade hytter och karosser, förklarar Mona Edström Frohm.

Volvokoncernens hyttfabrik i Umeå
Volvokoncernens hyttfabrik i Umeå har spetskompetens, avancerad teknik och kunnig personal inom samtliga kärnområden för tillverkning av lastbilshytter; pressning, hyttsammansättning och ytbehandling (måleri).

I kompetenccentret i Umeå ingår även Pilot Plant som ska testa och verifiera produkt och process som ingår i dessa tre områden.

Fabriken i Umeå är även introduktionsfabrik, dvs den fabrik som är först med serieproduktion av nya produkter inom Volvos tunga lastbilssegment och har som uppdrag att bistå andra fabriker och enheter inom Volvokoncernen med kunnande och tekniskt stöd i introduktion och tillverkningsfrågor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094