23948sdkhjf

Fortsatt tillstånd för omtvistad bergtäkt

Släryds Grus & Entreprenad får driva Stafsjö bergtäkt vidare i ytterligare 20 år. Trots grannarnas klagan.
Det är Hallands Nyheter som rapporterar om att Mark- och miljödomstolen på tisdagen gett fortsatt tillstånd för en omdiskuterad bergtäkt.

Enligt ett tidigare beslut skulle produktionen i Stafsjö bergtäkt, som ligger alldeles utanför Falkenberg i närheten av motorvägen, vara helt avvecklad om ett år.

Men Släryds Grus & Entreprenad, som ägs av storbolaget NCC Roads, skickade in en ny ansökan som innebär att man inte utvidgar täktens område utan går ner på ett större djup, under grundvattennivån, för att få tillgång till mer berg.

Enligt tidningen betyder nya tillståndet att fortsättningsvis 200 000 ton berg per år ska utvinnas, med möjlighet att under maximalt fem år under den 20-åriga tillståndsperioden gå upp till 300 000 ton per år.

Bergtäkten tillkom för 25 år sedan, som en tillfällig resurs för ett motorvägsbygget. Enligt tidningen har bergtäkten genom åren kritiserats av de närboende i området som har velat se en stängning av verksamheten. Kritikerna menar att brytningen bland annat orsakar oväsen och dammspridning.

Men Mark- och miljödomstolen ger fortsatt tillstånd och menar att det är en fördel att brytningen fortsätter i befintlig bergtäkt, hellre att en ny öppnas. Enligt domstolen är olägenheterna heller inte så stora att de kan leda till stängning.

Bergtäkten ses också som viktig eftersom den förser Falkenbergsområdet med anläggningsmaterial och råvara till betongframställning – bland annat för den stora kunden A-betong.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078