23948sdkhjf

"Spelar rysk roulett med svenska företag"

Sveriges Byggindustrier starkt kritiskt till 6F lönekrav inför kommande avtalsrörelsen.
Under onsdagen lade 6F, det vill säga fackförbunden Byggnads, Målarna, Elektrikerna, Seko och Fastighetsanställdas förbund, fram sina krav inför den kommande avtalsrörelsen.

Förbunden kräver bland annat en löneökning på 3,2 procent under den kommande avtalsperioden. Ett krav som flera arbetsgivarförbund nu reagerat på, bland annat Sveriges Byggindustrier. Kravet ligger högre än industrifackens 2,8 procent.

– Vi arbetsgivare inom byggsektorn har enats om att vi inte tecknar några avtal över industrinormen. Det är anmärkningsvärt att 6F tror sig kunna göra egna beräkningar av vad den konkurrensutsatta industrin tål och att de frångår industrins lönemärke. Det visar på en okänslighet inför det faktum att Sverige står inför mycket stora utmaningar framöver både nationellt såväl som internationellt säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, i ett pressmeddelande.

Mats Åkerlind menar att löneökningen kravet på 3,2 procent i löneökning riskerar Sveriges konkurrenskraft.

– 6F spelar rysk roulett med svenska företag när de väljer att frångå praxis. Byggsektorn är redan konkurrensutsatt och utländska företag konkurrerar allt oftare på hemmaplan. För att konkurrenskraften ska stärkas krävs att löneökningstakten anpassas så att kostnadsutvecklingen i Sverige inte blir högre än den i våra konkurrentländer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11