23948sdkhjf

"Låt bostadslösa bygga sina bostäder"

Boverkets generaldirektör vill, med nytt förslag, få asylsökande snabbare in i sysselsättning och bostad.
En lösning på bostadsbrist och sysslolöshet föreslås vara att låta människor vara med och bygga sina egna bostäder.

– Vi kommer att ha ett möte med Arbetsförmedlingen där vi diskuterar det här, sade Boverkets generaldirektör Janna Valik i Sveriges Televisions Agenda på söndagskvällen.

Mer än 150 000 asylsökande har kommit till Sverige under året. Hur man ska ordna jobb, bostäder och en bra skolgång till de nyanlända är nu frågor som ansvariga myndigheter brottas med. På Boverket har man redan satt i gång ett arbete för att förenkla byggreglerna. Men det byggs, enligt SVT, fortfarande för lite och för dyrt. Enligt prognosen behövs 70 000 nya bostäder nästa år, och nära en halv miljon fram till år 2020.

– Varför bygger man inte billigare än man bygger i dag? Det är en fråga som jag ställer mig varje dag, typ 24 timmar om dygnet, fortsatte Valik i programmet, och fortsatte:

– En idé skulle kunna vara att man bygger sin egen bostad, vilket låter helt tokigt. Jag vet inte ens om det är möjligt. Men jag vill gärna testa den idén.

Janna valik ser framför sig två behov: många som står utanför bostadsmarknaden och många som behöver sysselsättning. Rent konkret vet Janna Valik i nuläget inte hur det ska gå till.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063