23948sdkhjf

Maskinjätten ersätter förare med automatisering

Drönare och förarlösa entreprenadmaskiner är receptet när Komatsu tar nya grepp för att klara bristen på maskinister.
Enligt sajten The Verge råder det i Japan i dag stor brist på byggnadsarbetare och maskinförare. Något som riskerar att ställa till problem i alla de byggnadsarbeten som görs inför OS 2020.

Men nu har Komatsu kanske hittat en lösning på svårigheterna. Företaget har tagit fram en automatiseringsteknik som leasas under namnet Smart Construction. Genom tekniken har företaget kunnat automatisera markförberedande arbetet vid olika byggprojekt.

Konceptet går ut på att förarlösa entreprenadmaskiner samverkar med drönare från det amerikanska bolaget Skywatch. Drönarna skickas upp i luften för att 3D-kartlägga terrängen. 3D-modellerna, i sin tur, används sedan för att styra och manöverera de förarlösa maskinerna.

– När det görs manuellt tar det i genomsnitt två veckor. Med drönarna kan arbetet utföras på en dag och ibland på bara på 30 minuter, säger Smart Constructions projektchef Kenishi Nishihara till The Verge.

Tidigare kartläggning gjordes av mänskliga arbetare manuellt från marken. Men med drönarna är noggrannheten, enligt Komatsu, betydligt bättre än de felmarginaler på 20–30 procent i schaktmassa som manuell kartläggning ger.


Artikeln är en del av vårt tema om Video.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078