23948sdkhjf

Röjer flygplatsen på några få minuter

Se videon på hur mäktiga kolonner av snöröjare ser till att hålla Arlanda igång även vid snöfall.
Arlanda har god beredskap för snö. Faktum är att flygplatsen är en av de bästa i världen på snöröjning. Flygtrafiken kan försenas av kraftigt snöfall, men Arlanda stänger faktiskt aldrig.

Inför ett kraftigt snöfall samlas Arlandas snöråd, taktiskt trafikforum – där finns representanter från snöröjningen, flygplatsens operativa avdelning, flygtrafiktjänsten, SMHI, flygbolag, och marktjänstbolag. Berörda parter informeras om vilken mängd snö som väntas, eventuella konsekvenser och där bestäms vilka åtgärder som bör vidtas.

Arlanda har under vinterhalvåret ungefär 65 säsongsanställda snöröjare, så kallade snögubbar. Tillsammans med ordinarie personal bildar de en grupp om drygt 100 personer som jobbar med snöröjning.

Snöröjarna arbetar i sopgrupper. Speciella rutter är planerade för sopgruppen som röjer varje rutt med ett intervall på 35 till 45 minuter. Sopgruppen dirigeras via radio från flygtrafikledningstornet. Varje grupp består av tio PSB-maskiner som åker i bredd. PSB står för plog, sop och blås. PSB-maskinerna följs av en snöslunga. Vid behov åker sist en spridarbil som sprutar avisningsmedel på banorna.

Mellan sex och tio minuter tar det för sopgruppen av röja varje bana. När röjningen av banan är klar testas underlaget av en friktionsmätningsbil som mäter friktionsvärdet. Flygplatsen uppger friktionsvärdet, sedan är det piloten som bedömer om värdet är tillräckligt för landning. Det är friktionsvärdet som styr hur ofta en bana måste snöröjas och halkbekämpas.Artikeln är en del av vårt tema om Video.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078