23948sdkhjf

240 kommuner har underskott på bostäder

30 procent fler kommuner, jämfört med förra året, bedömer att det råder brist på bostäder. Detta enligt en undersökning av Boverket.
Allt fler av landets kommuner rapporterar att det råder underskott på bostäder samtidigt som byggandet ökar. Detta visar Boverkets överblick över bostadsmarknadsläget.

Med underlag från landets samtliga kommuner kan Boverket visa en unik och sammanhållen bild av bostadsmarknaden i Sverige 2016 och 2017 och som presenteras i Boverkets bostadsmarknadsenkät och Boverkets indikatorer för bostadsbyggande.

I bostadsmarknadsenkäten bedömer hela 240 av de 290 kommunerna att det råder underskott på bostäder, det är drygt 30 procent fler än förra året. Förändringen beror mycket på att befolkningen har vuxit snabbt och förväntas öka även de närmaste åren. Situationen är särskilt ansträngd för de som är nya på bostadsmarknaden, det vill säga unga och nyanlända. Men även äldre som vill flytta till en mer tillgänglig bostad har problem att hitta boende.

Kommunerna bedömer samtidigt att bostadsbyggandet fortsätter att öka. År 2015 påbörjades preliminärt 48 600 bostäder enligt SCB, inklusive ombyggnader. Enligt Boverkets prognos påbörjas cirka 57 000 bostäder i år och cirka 61 500 bostäder nästa år. En ökning förutsätter dock att kapaciteten i byggsektorn är tillräcklig. Men det märks även en osäkerhet från byggherrar om kommunernas kapacitet när det gäller planering och bygglov. På lite längre sikt finns risken att kraftigt höjda bostadsräntor, kanske samtidigt med svag utveckling för hushållens disponibla inkomster, kan leda till prisfall och minskat byggande.

Boverkets enkät visar att det allmännyttiga bostadsbeståndet ökar igen för andra året i rad efter en längre tids minskning. Under 2015 ombildades endast 168 allmännyttiga lägenheter till bostadsrätter. Årets undersökning visar också att drygt hälften av landets kommuner har någon form av förturssystem för bostäder.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094