23948sdkhjf

Trafikverket: Så ska lupiner bekämpas

Miljöspecialist: "Vägkantsslåtter med maskin hjälper till att sprida frön som fastnar i aggregatet"
Lupinerna breder ut sig längs vägarna och riskerar att slå ut den artrika floran i vägkanterna. Nu inför Trafikverket, enligt ett pressmeddelande, gemensamma riktlinjer för hur lupinerna ska bekämpas.

I en riktlinje som trädde i kraft den 1 mars 2015 har Trafikverket ett mål att bekämpa invasiva arter. Som invasiva arter räknas en växt eller ett djur som planterats in och som sprider sig okontrollerat. De kan skada ekosystemet, påverka jordbruket negativt och även hälsan hos djur och människor.

– Hittills har arbetet byggt på enskilda initiativ inom ramen för artrika vägkanter. Vi har sett problemet med lupinerna i många år, men det har inte funnits några samlade riktlinjer för hur vi ska arbeta strukturerat med detta. Det vi gjort är att ta bort den giftiga jättelokan, också den en invasiv art men med begränsad utbredning jämfört med lupiner, säger Mats Lindqvist som är Underhålls- miljöspecialist, i pressmeddelandet och fortsätter:

– Vägkantsslåtter med maskin hjälper till att sprida frön som fastnar i aggregatet på maskinen. För att få bort lupinerna måste man gräva eller rycka upp dem med rötterna.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.143