23948sdkhjf

Volvos nya virala succé – ställer sig i vägen för lastbil

Tekniska direktören om testet av Volvos självkörande lastbilar: "Övertygad om att lastbilen skulle stanna men självklart kändes det i magen .."
Entreprenad Supply har tidigare berättat om Volvo som tagit fram en självkörande lastbil för gruvdrift.

Volvokoncernen släpper nu en film som visar möjligheterna med självkörande lastbilar. Filmen är inspelad under tuffa omständigheter i Kristinebergsgruvan tio mil från Arvidsjaur i norra Sverige. Torbjörn Holmström, medlem av Volvos koncernledning och teknisk direktör, deltar i filmen. Han ställde sig utan tvekan mitt i gruvgången när lastbilen kommer körande mot honom.

– Oavsett vilka fordon vi utvecklar så kommer alltid säkerheten först och det gäller även för självkörande fordon. Jag var övertygad om att lastbilen skulle stanna men självklart kändes det i magen innan lastbilen bromsade in, kommenterar han i ett pressmeddelande.

Den helt självkörande lastbilen som har huvudrollen i filmen är en extrautrustad Volvo FMX. Den läser via sensorer kontinuerligt av sin omgivning och parerar fasta och rörliga hinder samtidigt som ett transportsystem samlar data för att optimera och koordinera rutt och bränsleförbrukning. Lastbilen ingår i ett utvecklingsprojekt och testas i verklig drift för första gången.

I skrivande stund har filmen, som släppts på Youtube, drygt 150 000 visningar.


Artikeln är en del av vårt tema om Video.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094