23948sdkhjf

Lanserar nytt miljöfordon – för stadsprojekt

Skanska, Volvo Lastvagnar och JH Entreprenad slår påsarna ihop.
Göteborg står inför flera stora centrala infrastrukturprojekt där tillgänglighet, hållbarhet och säkerhet är kritiska frågor. Skanskas anläggningsverksamhet i väst har därför tillsammans med Volvo Lastvagnar och JH Entreprenad utvecklat ett nytt miljöfordon, speciellt framtaget för trånga stadsprojekt.

I jämförelse med en traditionell trailer är miljöfördelarna hos det nya fordonet flera, menar företagen. Den drivs av 100 procent förnybart HVO-bränsle utan palmoljeråvara, den har fördubblad lastkapacitet och totalutsläppet är mindre. Den ökade lastkapaciteten gör att det totala antalet transporter minskar och därmed även slitaget på vägnätet och buller i omgivningen.

– Vi tyckte det var dags att göra något rejält. Skanska, liksom våra kunder, har högt satta mål inom klimatområdet. Det här är ett av flera steg i rätt riktning, säger Markus Arfvidsson, regionchef Väg och Anläggning Väst på Skanska Sverige.

Skanskas ambition är att ersätta den så kallade tridemlastbilen med miljöfordonet i samtliga projekt i Göteborgsområdet. Förutom fördelarna inom miljö och säkerhet har den nya lastbilen en oslagbar svängradie, vilket gör att den passar utmärkt i centrala stadsmiljöer.

Skanska Sverige har antagit en vision om att nå klimatneutralitet 2050. Med klimatneutralitet menar Skanska att produktionen och byggprojekten inte har några klimatutsläpp och att även leverantörer och underentreprenörer inkluderas. Användandet av fossilfria bränslen är ett av många steg på vägen mot målet.

Artikeln är en del av vårt tema om Video.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109