23948sdkhjf

Scanias nya lastbilsgeneration gör succé

Mottagandet beskrivs som mycket positivt av vd Henrik Henriksson.
Scania lanserade den nya lastbilsgenerationen under det tredje kvartalet i år.

– Mottagandet har varit mycket positivt och S-serien har utsetts till prestigefyllda ”International Truck of the Year 2017”. I juryns motivering framhölls förarkomfort, säkerhetsaspekter och bränslebesparingar för åkaren med 5 procent. Tillsammans med Scanias nyligen lanserade fordonsunderhåll med flexibla planer, en tjänst som möjliggörs av löpande analys av uppkopplade fordons driftdata, når Scanias servicetjänster helt nya nivåer. Med stor noggrannhet kan fordonet få exakt det underhåll som krävs för att kunna tillbringa mer tid med att generera intäkter och mindre tid på verkstaden, säger Scanias vd Henrik Henriksson.

Scania har investerat hela 20 miljarder kronor i det nya programmet, vilket innebär att det är bolagets största satsning någonsin.

Rörelseresultatet exklusive jämförelsestörande poster steg med 7 procent till 7 533 miljoner kronor (7 046) under de första nio månaderna 2016. Det motsvarar en rörelsemarginal på 10,0 procent (10,1).

Nettoomsättningen steg med 8 procent till 75 209 miljoner kronor (69 686).

– Högre fordonsvolymer i Europa och ökade serviceintäkter motverkades delvis av negativa valutaeffekter och lägre leveranser i Latinamerika. Resultatet påverkades negativt av den höga investeringsnivån relaterat till Scanias nya lastbilsgeneration. Scanias position på Europamarknaden är fortsatt stark med en marknadsandel på runt 17 procent. Ersättningsbehovet och konjunkturläget i Europa fortsätter att påverka efterfrågan på lastbilar positivt, säger vd Henrik Henriksson.

Orderingången i Latinamerika var på en fortsatt låg nivå, och Brasilien är alltjämt osäkert. I Eurasien har orderingången ökat något och Ryssland verkar ha bottnat ut enligt bolaget. Scania har ökat sin marknadsandel inom buss i Europa till 7,6 procent, jämfört med 6,9 procent 2015. Efterfrågan på bussar är hög i Europa, Latinamerika och Asien. För motorer är efterfrågan på fortsatt relativt låga nivåer. Serviceintäkterna uppgick till rekordhöga 15,8 miljarder kronor under årets första nio månader, en ökning med 3 procent och i lokal valuta 7 procent. Financial Services hade ett starkt resultat och kundernas betalningsförmåga beskrivs som god.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11