23948sdkhjf

Scanias nya lastbilsgeneration gör succé

| Av Joakim Johansson | Tipsa redaktionen

Mottagandet beskrivs som mycket positivt av vd Henrik Henriksson.

Scania lanserade den nya lastbilsgenerationen under det tredje kvartalet i år.

– Mottagandet har varit mycket positivt och S-serien har utsetts till prestigefyllda ”International Truck of the Year 2017”. I juryns motivering framhölls förarkomfort, säkerhetsaspekter och bränslebesparingar för åkaren med 5 procent. Tillsammans med Scanias nyligen lanserade fordonsunderhåll med flexibla planer, en tjänst som möjliggörs av löpande analys av uppkopplade fordons driftdata, når Scanias servicetjänster helt nya nivåer. Med stor noggrannhet kan fordonet få exakt det underhåll som krävs för att kunna tillbringa mer tid med att generera intäkter och mindre tid på verkstaden, säger Scanias vd Henrik Henriksson.

Scania har investerat hela 20 miljarder kronor i det nya programmet, vilket innebär att det är bolagets största satsning någonsin.

Rörelseresultatet exklusive jämförelsestörande poster steg med 7 procent till 7 533 miljoner kronor (7 046) under de första nio månaderna 2016. Det motsvarar en rörelsemarginal på 10,0 procent (10,1).

Läs också: Scania siktar på Kanadas gruvor

Nettoomsättningen steg med 8 procent till 75 209 miljoner kronor (69 686).

Läs också: Lydig buss struntar i föraren

– Högre fordonsvolymer i Europa och ökade serviceintäkter motverkades delvis av negativa valutaeffekter och lägre leveranser i Latinamerika. Resultatet påverkades negativt av den höga investeringsnivån relaterat till Scanias nya lastbilsgeneration. Scanias position på Europamarknaden är fortsatt stark med en marknadsandel på runt 17 procent. Ersättningsbehovet och konjunkturläget i Europa fortsätter att påverka efterfrågan på lastbilar positivt, säger vd Henrik Henriksson.

Orderingången i Latinamerika var på en fortsatt låg nivå, och Brasilien är alltjämt osäkert. I Eurasien har orderingången ökat något och Ryssland verkar ha bottnat ut enligt bolaget. Scania har ökat sin marknadsandel inom buss i Europa till 7,6 procent, jämfört med 6,9 procent 2015. Efterfrågan på bussar är hög i Europa, Latinamerika och Asien. För motorer är efterfrågan på fortsatt relativt låga nivåer. Serviceintäkterna uppgick till rekordhöga 15,8 miljarder kronor under årets första nio månader, en ökning med 3 procent och i lokal valuta 7 procent. Financial Services hade ett starkt resultat och kundernas betalningsförmåga beskrivs som god.
Mer om: Scania | Scania AB
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Miljardsatsning på fossilfri gruvdrift

Cirka 1,1 miljarder kronor satsas i ett projekt som ska utveckla och demonstrera en koldioxidfri, digitaliserad och autonom koldioxidfri gruvbrytning. Energimyndigheten svarar för 207 miljoner kronor, medan deltagande företag står för resten.

Respiratorer nästa för JCB

JCB står klar att öppna tillverkningen på nytt i hyttfabriken i Uttoxeter, men inte för den normala produktionen, utan nu handlar det om skalen till respiratorer som behövs i campen mot Covid-19.

Peab bygger för äldre

Byggföretag hittar till campingstugor

Till skillnad från många andra inom rese- och hotellbranschen har campingkedjan First Camp inte påverkats negativt av covid-19. Företaget konstaterar i stället att bland annat byggföretag i olika delar av landet väljer företagets lösningar i stället för hotell.

NCC bygger i Västerås

Nyhetsbrev

Reportage
Riskfylld rivning när höglagret halveras

Rivarna får ta hjälp av mobilkranar när ett halvt höglager ska ner i Sundbyberg. – Det blir ett mycket kritiskt moment, säger Fredrik Rylander.

Arkiv

Succé för kompaktmaskiner över disk

Kompaktmaskiner ”över disk” har utvecklats till en succé för Swecon. I dag är, enligt företaget, 80 procent av de sålda kompaktmaskinerna färdigutrustade lagermaskiner.

Peabs jätteaffär klar

Koncernen utökas med 200 täkter, 63 asfaltverk och 1 700 medarbetare .

Viktigast i veckan!

2019 – Fortsatt stort maskinbehov

Försäljningen av nya entreprenadmaskiner i Sverige må ha slagit alla tiders rekord 2018. Riktigt samma nivå blev det inte under 2019, men det var inte långt ifrån. Och att Sverige är ett hjullastarland blir allt tydligare. Totalt rullade 1 789 nya hjullastare ut från leverantörerna.

Entreprenad Live följer plan

Enligt planerna ska Entreprenad Live arrangeras på Säve depå i Göteborg 3-5 september, och förhoppningarna om att evenemanget ska kunna köras som det är tänkt är stora.

Sandvik drar i bromsen

Året har börjat enligt förväntningarna för Sandvik som dock har initierat en serie besparingsåtgärder – framför allt personalminskningar – för att möta de störningar som bedöms bli följden av coronavirusets utbredning.

Snabb snackis från Rototilt

Dafs svenska representant skiftar vd

Hercules spänner musklerna

För att klara komplicerad markförstärkning under en ny ö i Köpenhamn har Hercules införskaffat en riktig monstermaskin – en 130 tons borrmaskin som ska klara borrning med diameter upp till tre meter.

Grävsystem ska lyfta maskinförarutbildning

Hagströmska Gymnasiet i Falun är den första skolan i Sverige som använder grävsystemet Dig Assist i undervisningen på anläggningsprogrammet. Det underlättar elevernas inträde på arbetsmarknaden, enligt läraren Per Jägrell.

NCC bygger för vård

De tar över Skrombergaverken – efter 116 år

Tunga fordon prioriterade när förarproven blir färre

2

Ledare: ”Modernt slaveri”

Gruvmöte flyttas till 2021

Nu står det klart att även Euro Mine Expo i Skellefteå skjuts på framtiden. I stället för juni i år är det nu 1-3 juni 2021 som gäller.

Load up North tuffar på enligt plan

– Vi gasar och bromsar samtidigt, säger Jonas Dahlberg, vd på Nolia som exempelvis väljer att skjuta Euro Mine Expo i Skellefteå till nästa år medan arbetet med höstens Load up i Umeå fortgår som tidigare.

Klart med ny vd för Alimak

Sommarnöje i de gamla maskinernas tecken

Ett beslut väntar i Kiruna

Svevia tar sig an Karlstadsbro

Trejon växlar upp

Nordbygg har fått nytt datum

Stor affär för Beijers

Svevia sanerar arsenik

80 lägenheter i Trelleborg

”Det måste få vara en rätt vild mix”

Maskintillverkare virusstänger

Kubicom får ny vd

Ramboll i Barkarby

Jättemässan flyttas

Se alla Företagens egna nyheter

Drivaxel till senaste generationen VW Transporter T6

Extraljuspaket gjort för tuffa miljöer

KIPP SCANDINAVIA AB säkerställer sin leveransförmåga

Erbjudande på uppkopplade skjutmått

Det absolut senaste inom arbetsbelysning

Höj säkerheten på era byggplatser med PaceTell

KIPP Scandinavia AB

Svårt att få bort gamla DT-kontakter?

Lazer’s banbrytande adaptiva extraljusramp

Digitalisering har aldrig varit viktigare än nu!

Dubbelmontage monterat med BKT AGRIMAX RT855 520/85R46

151 MP Area Scan camera

Underlätta din kontaktering

Motordag för verkstadskunder...

Parkeringsradar för större fordon.

Kan extraljus användas som backljus?

Starkt rustade för framtiden!

Här är vårens nya däcktrender!

Från inspektion till leverans

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Träffa CERTEX digitalt

Förbrukningsbatteri Lithium Epsilon

Nyframtagna specialaxlar till sänkta Volvobilar!

Nu kan du följa din beställning!

Metso Nordtrack - vårt nya sortiment

Sänd till en kollega

0.234