23948sdkhjf

Cementa: "Avgörande för framtida byggandet i Sverige"

Förbereder för nytt brytningstillstånd på Gotland.
Cementa vill bryta kalksten i Slite på Gotland i 20 år till, och förbereder nu en ansökan om förlängt brytningstillstånd för västra brottet och File hajdar.

Cementa meddelar i ett pressutskick att bolaget efter årskiftet kommer att skicka in en ansökan om fortsatt brytningstillstånd för Gotland. Enligt bolaget finns det i västra brottet kalksten kvar att bryta i ytterligare tio år, och på File hajdar vill Cementa bryta cirka 15 meter djupare än i dag. Ambitionen är att få till ett 20-årigt brytningstillstånd.

"Nu pågår utredningar för att få kunskap om på vilket sätt brytningarna kan göras med så stor hänsyn som möjligt till aspekter som geologi, vattenpåverkan, vibrationer och natur- och kulturvärden", skriver Cementa i pressmeddelandet.

Bolaget menar att tillståndet är "avgörande för det framtida byggandet i Sverige". Den kalkstensfyndighet som finns i gotländska Slite spelar i dag – och kommer under minst ett sekel framåt – behöva spela en avgörande roll för cementförsörjningen i Sverige, enligt Cementa.

"I Sverige ska det fram till 2025 byggas 700 000 nya bostäder, utöver stora infrastrukturprojekt som Förbifart Stockholm, utbyggnad av tunnelbanan, Västlänken och Ostlänken. Betong, och cement, är en nödvändighet för att detta ska vara genomförbart", skriver Cementa.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063