23948sdkhjf

Analys: Dubbelt så många olyckor i byggbranschen

Luleå tekniska universitet analyserar risker och riskprevention på byggarbetsplatser – kunskapen ska minska antalet allvarliga olyckor.
Enligt Arbetsmiljöverket är olyckor dubbelt så vanliga för byggnadsarbetare än för alla andra arbetstagare – därför har de gett ett uppdrag till Luleå tekniska universitet. Målet är att sammanställa svensk och internationell forskning om risker och riskprevention i byggbranschen, som i slutändan ska hjälpa myndigheten att föreslå åtgärder.

Hittills visar analysen att de flesta olyckor handlar om fall – både på mark och från hög höjd. Samtidigt finns det också risker att träffas av nedfallande objekt, skador från handhållna verktyg eller påkörning av fordon.

– Den visar att det ser ganska lika ut i världen, men vissa kulturella skillnader finns. I Spanien sker till exempel fler olyckor efter lunchen, vilket kopplas ihop med alkoholintag till maten, säger Jan Johansson, professor i industriell produktionsmiljö, i ett pressmeddelande.

Enligt analysen saknas det svensk forskning inom området kring hur byggarbeten organiseras – LTU menar att det går att minska riskerna redan i projekteringsfasen om man väljer ofarliga byggmetoder. Om de ändå väljs ska man diskutera olika skyddsåtgärder, menar Jan Johansson.

Bland andra kunskapsluckor listas till exempel vad underentreprenörer och svart arbetskraft innebär för säkerheten, men också hur en machokultur påverkar.

– Om det finns en utpräglad machokultur slarvas det i regel med skyddsåtgärder. Det anses lite fånigt att följa alla regler, säger Jan Johansson.

Analyserna ska nu samlas i en kunskapssammanställning, som snart ska lämnas över till Arbetsmiljöverket. Därifrån ska myndigheten föreslå olika åtgärder för att minska olycksfallen inom branschen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126