23948sdkhjf

En av tre kör med sommardäck – trots halkan

Nära var fjärde svensk hann inte byta till vinterdäck innan förra veckans snöoväder, enligt färsk undersökning.
Med anledning av det kraftiga snöfall som drabbat stora delar av landet under veckan har försäkringsbolaget If låtit Sifo ta reda på svenska bilisters vinterdäcksstatus.

Undersökningen, som genomfördes den 10-11 november, visar att en av tre svenskar har kört med sommardäck de senaste veckorna, trots risk för halka. Sämst framförhållning har stockholmarna haft: drygt var fjärde stockholmare har kört med sommardäck när det varit halt.

Nära var fjärde svensk hann inte byta till vinterdäck innan veckans stora snöoväder drog in över landet. Av de som bor i Stockholm, där mängden snö ökat kraftigt de senaste dagarna, uppger 24 procent att de inte hann byta sina sommardäck.

– Vi ser en märkbar ökning av trafikskador just nu och det handlar i många fall om avåkningar och kollisioner då man glidit in i framförvarande bil eller kört på stillastående. Nu gäller det att de som fortfarande har sommardäck på sina fordon inte försöker ta sig till verkstaden utan istället byter däcken på plats, säger Caroline Ulliana, informationschef på If.

I undersökningen uppger nära var femte förare (18 %) att de haft problem i trafiken i samband med den senaste veckans snöoväder. Drygt var tionde bilist har fastnat med bilen i snön eller inte kunnat ta sig till jobbet i tid/alls. Även här är situationen som värst i Stockholm: drygt varannan stockholmsbilist har drabbats av problem i trafiken på grund av snön.

Undersökningen genomfördes i TNS Sifos webbpanel under perioden 10–11 november 2016. Totalt intervjuades 1151 personer i åldern 16-79 år. Av dessa hade 972 bil.

Från undersökningen

Riks:

30 % har kört bil med sommardäck de senaste veckorna när det varit risk för halka

22 % hann inte byta till vinterdäck innan veckans stora snöväder drog in över landet

18 % har haft problem i trafiken i samband med veckans snöoväder

11 % har fastnat med bilen eller inte kunnat ta sig till jobbet i tid/alls
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078