23948sdkhjf

Rally-arena snart färdigbyggd

Swecons arbete med att bygga Svenska Rallyts mest spektakulära arena närmar sig slutet.
Entreprenad Supply har tidigare berättat att Swecon, som partner till Svenska Rallyt, åtagit sig uppdraget att bygga en permanent arena som kommer att köras två gånger under tävlingen den 9-12 februari 2017. Det hela byggs med hjälp av Volvomaskiner från Swecon och elever från Södra Vikens gymnasieskola.

Flera tusen kubik bergmaterial flyttas när den så kallade "Swecon Road to Rock Arena" tar form på en av specialsträckorna, i ett stenbrott ett stenkast från Torsby Flygplats. Rallyts serviceplats kommer i år att förläggas till flygplatsen och arrangören räknar med att cirka 30 000 personer kommer att besöka området under det fyra dagar långa rallyt. Arenan är en del av rallyts slutsträcka och över 100 miljoner tv-tittare kommer att vara bänkade världen över när den passeras under den avslutande dagen.

Arbetet i stenbrottet har pågått i flera veckor och insatsen har varit omfattande för att få bansträckningen byggd innan tjälen sätter sig. En första genomåkning med bil är planerad till mitten av december. Det är viktigt att tävlingsledningen får kontrollera att dimensioner, vinklar och material håller för bilarna, både sportsligt, men också ur ett säkerhetsperspektiv.

Lars Sätherberg, sträckchef i Torsby med erfarenhet från cirka 40 rallyn övervakar byggandet. Han har redan börjat sova dåligt om nätterna.

– Och det här är bara början. Jag räknar med många sömnlösa nätter framöver, säger han med ett skratt.

Swecon Road to Rock Arena är tänkt att vara ett permanent inslag i rallyt under Rally Swedens gällande avtalsperiod med FIA World Rally Championship (WRC). Det arbete som läggs ner inför 2017 är en investering för flera år framöver.

– Att vi kan genomföra byggnationen i ett verkligt projekt tillsammans med eleverna från Södra Vikens gymnasieskola, passar oss som hand i handsken. Det förstärker det samarbete vi har med skolan sedan tidigare, samtidigt som eleverna får känna på att köra maskiner i ett projekt med höga krav och en pressad tidsplan, säger Fredrik Rigö, ansvarig för marknadskommunikation hos Swecon.
Artikeln är en del av vårt tema om Video.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078