23948sdkhjf

Byggkonjunkturen stark – men produktionen väntas minska

I en färsk prognos beräknas bygginvesteringarna öka, medan produktionen förväntas gå ner.
När Sveriges Byggindustrier levererar en prognos för bygginvesteringar i Sverige är det med en förväntan av ökning – och minskning.

Med Nordens starkaste byggkonjunktur, och ett 2016 där bostadsbyggandet beräknas nå 65 000 lägenheter, ser organisationen att investeringarna kommer nå en ökning med 10 procent för året och ytterligare 5 procent 2017. I den senaste prognosen från oktober låg siffrorna på 9 procent respektive 3 procent.

Samtidigt varnar Sveriges Byggindustrier för en möjlig åtstramning med några tusen bostäder i lägenhetsbyggandet nästa år. Orsakerna sägs vara skattehöjningar, amorteringskrav och höjda bolåneräntor.

– Det är fortfarande nybyggandet av flerbostadshus som driver investeringarna. Skattehöjningar, stigande bolåneräntor, amorteringskrav och svag reallöneutveckling är dock inga gynnsamma faktorer för det marknadsstyrda bostadsbyggandet i längden, säger Johan Deremar, organisationens nationalekonom, i ett pressmeddelande.

Sammanfattningsvis förväntas nästa år bli ett bra byggår då både lokal- och anläggningsinvesteringarna visar en positiv tillväxt. Smolket i bägaren är bristen på framförallt arbetsledare, vilket av Johan Deremar beskrivs som ett möjligt flaskhalsproblem för hela branschen.

Sett till de andra nordiska länderna följer Island med på den starka utvecklingen av bygginvesteringar, då de under perioden 2016-2017 tippas öka med totalt 26 procent. Finland och Norge skvalpar efter med ökningar på 8 respektive 7 procent under samma period, medan Danmark ser minskade investeringar inom anläggning och stannar på 3 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078