23948sdkhjf

Uppgifter: Google planerar stor svensk serverhall

Markytan tre gånger så stor som Facebooks i Luleå, rapporterar SVT.
Ett stort, och än så länge hemligt, internationellt dataföretag kommer att bygga flera stora dataserverhallar i Horndal i Avesta kommun. Varken regering eller kommun vill ännu inte kommentera vilket bolag det rör sig om. Men enligt Dalarnas Tidnings källor är det storföretaget Google som köpt 109 hektar skogsmark för sitt planerade bygge.

Enligt SVT Nyheter är markytan därmed tre gånger så stor som Facebooks i Luleå och elnätsbolaget Vattenfall förbereder en elkabel som kan leverera hundra megawatt till serverhallen, vilket är lika mycket el som en mellanstor svensk stad kräver.

Den planerade satsningen kan komma att skapa 300 nya arbetstillfällen i Avesta kommun.

– Det känns stort för oss att kunna vara en del i industriutvecklingen och få en framtidstro i kommunen. Jag tror att det här blir stort, inte bara för Avesta och Horndal, utan det här är stort för Sverige, säger kommunalrådet Lars Isacsson i en kommentar till SVT.

Bakgrunden till att företaget väljer Sverige är, enligt tv-kanalen, att regeringen sänkt skatten på el till serverhallar – från 29 öre till ett halv öre per kilowattimme.

– Det här är en stor investering, en del av en ny basnäring i Sverige, där Sverige har alla förutsättningar att dra in fler investeringar till landet, säger näringsministern Mikael Damberg (S) till SVT.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109