23948sdkhjf

Så ska huvudstaden undvika nytt snökaos

Snöröjning i egen regi och utveckling av app. Det är några av förbättringspunkterna när Stockholms stad summerar snöfallet i november.
Den 9 november drabbades Stockholm av ett intensivt snöfall som lamslog stora delar av trafiken. 40 centimeter på ett dygn var, enligt SMHI, det största snöfallet i staden i november på 111 år. Snöfall mellan fem och 15 centimeter klassas som normala.

Stockholms stad har nu gjort en första utvärdering av snöröjningsarbetet. Till Dagens Nyheter (DN) säger trafikdirektör Jonas Eliasson att stadens kapacitet för arbetet var tillräcklig.

– Det hjälper inte med mer maskiner och mer pengar. Det krävs alltid en natt för att röja snön, och minst en vecka att forsla bort den, det gäller vid alla stora snöfall, konstaterar han.

Han vill tona ned bilden av kaos och att arbetet skulle ha kommit i gång för sent.

– Vi startade när det började snöa, vid ett-tiden på natten den 9 november. På morgonen var 200 plogar ute på gatorna. Det räcker normalt men tyvärr hade många plogar svårt att ta sig fram på grund av alla parkerade bilar, säger han till DN.

Stockholms stad förhandlar nu med de entreprenörer som inte levde upp till avtalet. Hur många som riskerar vite är ännu oklart, skriver DN.

I framtiden vill staden, på prov i en stadsdel, ta tillbaka snöröjningen i egen regi. Ansvariga tittar också på möjligheterna att utveckla en snöröjningsapp.

– Alla entreprenadmaskiner har gps och vi vill utveckla en hemsida där man följer snöröjningen på gator i realtid. Det finns en i Helsingfors, endera bygger vi den eller någon annan.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065