23948sdkhjf

Svemin kritiskt till gruv-avslag

Branschorganisationen upprörda över Bergsstatens nej till ny Boliden-gruva.
I förra veckan rapporterade Entreprenad Supply om att Boliden fått avslag från Bergsstaten för att starta upp sin kopparmalmsbrytning i Laver utanför Älvsbyn.

Motiveringen är att ett Natura 2000-tillstånd för utvinning av fyndigheten måste erhållas innan koncession kan meddelas. Bolidens menar att sådan tillståndsprövning ska ske efter att bearbetningskoncessionen beviljats och att beslutet sätter en ny praxis.

Svemin: Slag mot gruvnäringen
Och bolaget får nu medhåll av branschorganisationen Svemin.

– Det här är inte bara ett slag mot våra svenska gruvbolag utan gör det också direkt svårare att möta EU:s krav på att utveckla den europeiska mineralnäringen, säger Svemins vd Per Ahl, i ett pressuttalande.

Branschorganisationen delar inte Bergsstatens juridiska bedömning, utan menar att Natura 2000-tillstånd inte behöver vara en förutsättning för att meddela bearbetningskoncession.

– Gruvverksamheten får ändå inte påbörjas innan det finns ett tillstånd enligt miljöbalken för att bedriva verksamheten. Natura 2000-prövningen passar bättre att göra i samband med mark- och miljödomstolens tillståndsprövning. Min bedömning är att det är juridiskt möjligt att tillämpa en sådan processordning, säger Kerstin Brinnen, branschjurist på Svemin.

"Vi har inget emot miljökrav"
Svemin anser att ett underlag till Natura 2000-ansökan i ett så tidigt skede innebär att företagen kommer ha begränsade fakta på bordet.

– Vi har inget emot miljökrav på mineralnäringen, säger Per Ahl och fortsätter:

– Men det är mycket allvarligt om vi i Sverige ytterligare förlänger och försvårar i redan oförutsägbara processer. Enligt Bergsstatens beslut ska en potentiell gruvverksamhet tillståndsprövas tre gånger från det att en brytvärd fyndighet har upptäckts innan det kan bli aktuellt att starta gruvdrift. Både processekonomiskt och när det gäller betydelsen för miljöskydd kan en tillämpning som denna verkligen ifrågasättas.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.174