23948sdkhjf

NCC får skapa nytt landmärke i Helsingborg

Efter anbudsdust med Peab och Svevia står NCC som uppförare av vattentornet.
NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) och Helsingborg stad var överens – för att säkra en framtida vattendistribution var ett till vattentorn tvunget att byggas i staden. Tornet skissades upp av Wingårdhs arkitekter – 40 meter högt – och lades sedan ut för anbud.

Det blev NCC som tog hem uppdraget att få bygga vad som kommer bli stadens nya landmärke, efter att ha slagit ut Peab, Svevia och Implenia. Vattnet kommer att strömma genom tornets ring, som kommer ha 90 meters diameter. Bygget kommer att bestå helt av ljus betong.

– NCC hade bäst organisation och samverkansstrategi. Entreprenaden kommer att ske i en så kallad samverkansentreprenad, vilket innebär att NSVA och NCC kommer att arbeta tillsammans som en organisation i allt som rör vattentornsprojektet. Syftet med den här typen av entreprenad är att få in tidig byggkompetens i projekteringen, att samla NSVAs och NCC:s kompetens i en projektorganisation. På detta vis får vi en bättre och mer kostnadseffektiv teknisk lösning, säger Jonas Malmgren, projektledare på NSVA, i ett pressmeddelande.

Den nya faciliteten sällar sig till andra Helsingborgstorn som Fredriksdals vattentorn, Sveriges andra svampformade vattentorn efter Svampen i Örebro, och slottsliknande Ringstorps vattentorn.

Byggstart planeras till oktober 2017, med färdigställande i början av 2020.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078