23948sdkhjf

En byggbransch för alla – miljonprojektet för jämställdhet

"Förlegade normer och attityder avskräcker många"
Byggnads meddelar att man får ett bidrag på 34,9 miljoner från Europeiska socialfonden för att lösa bristen på arbetskraft – pengarna kommer att gå till att utbilda byggnadsarbetare i Stockholmsregionen.

Enligt målbeskrivningen i projektet, som går under namnet "En byggbransch för alla", kommer man att rikta in sig på att öka kompetensen i mindre samt medelstora företag.

– Byggbranschen måste bli mycket bättre på kompetensutveckling. Knappt en procent av byggnadsarbetarna har fått tillgång till det och här vill vi ta vårt ansvar för att stärka våra medlemmar, locka ungdomar och framtida byggnadsarbetare in i branschen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i ett uttalande.

Projektet ska pågå fram till 2021 under ledning av Christer Carlsson, och syftar till att ge fler möjlighet genom att fastställa jämställdhet och en inkluderande miljö. Totalt siktar man på att 2 000 anställda, samt arbetsledare och chefer, ska genomföra olika utbildningar under projektets gång. Enligt Byggnads ordförande är detta ett vitalt drag för att få in nytt blod i branschen.

– Byggbranschen skriker efter arbetskraft men förlegade normer och attityder avskräcker många som inte passar in i den machokultur som finns på byggena. För att fler ska välja bygg måste arbetsplatserna bli mer jämställda och inkluderande, säger Johan Lindholm.

Projektet är avhängigt på frivillig medverkan av företag, och hittills har 26 företag gått med. Projektet drar igång med en kartläggning av behov och möjligheter bland företagen, för att på så sätt skräddarsy kompetensutbildningarna.

En viktig del i projektet är dess målgrupp: genom kompetensutbildningarna vill man se till att utrikesfödda byggarbetare, som trots lång erfarenhet saknar arbetsbevis, ska få chans till utbildning och kvitto på sin kompetens. Det ska bland annat också stoppa prisdumpningen, menar Jessica Löfström, medlem i projektets styrgrupp och vd för företaget Expandera mera.
Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.092