23948sdkhjf

Branschorganisationer nöjda med slopad kilometerskatt

Sveriges Åkeriföretag: "Skulle ha påverkat näringslivets konkurrenskraft negativt"
Under tisdagen lämnade regeringens utredare in sin rapport om den omdebatterade vägslitageskatten. Som Entreprenad Supply rapporterade om i måndags har redan regeringen med finansminister Magdalena Andersson i spetsen backat från förslaget. Branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag välkomnar beslutet.

– Det är bra att regeringen har stoppat utredningens förslag som i huvudsak är kostnadsdrivande. Det skulle ha påverkat näringslivets konkurrenskraft negativt, säger Ulric Långberg, branschchef i Sveriges Åkeriföretag.

Teknikchefen: "Dyrt och komplicerat"
Lastbilar om minst 12 ton var aktuella i förslaget och skattenivån skulle motsvara mellan 3,8–16,9 kronor per mil, beroende på lastbilens egenskaper, och föreslogs omfatta både statliga och kommunala vägar.

– Cirka fyra miljarder i vägskatt skulle tas ut per år. Men efter avdrag för kostnader och minskade intäkter skulle det bli mellan 1,6–2,8 miljarder kronor per år över till statskassan, säger Sveriges Åkeriföretags teknikchef Mårten Johansson och fortsätter:

– En färsk utredning av WSP har beräknat att vägslitaget från tunga lastbilar är maximalt 0,9 miljarder kronor per år. Vägslitageskattekommittéens förslag, som nu har stoppats, är ett dyrt och komplicerat sätt att ta in betydligt mer pengar till statskassan, än tunga fordons vägslitage orsakar.

Vill se andra åtgärder
Även branschorganisationen Skogsindustrierna menar att det är bra att regeringen backar om kilometerskatten.

– Att regeringen tar avstånd från sin egen utredning redan innan den presenteras visar att vi och andra kritiker haft rätt. För transporter av skogsråvara finns sällan någon annan lösning än lastbilstransporter. Vill regeringen minska lastbilstransporternas miljöpåverkan är skatt på avstånd inte rätt väg att gå. I stället bör de stimulera fordonsutveckling, förnybara drivmedel, el-vägar och effektivare transporter som 74 ton, säger Karolina Boholm, transportdirektör på Skogsindustrierna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094