23948sdkhjf

Razzia på Cats huvudkontor

Maskinjättens huvudkontor i Peoria genomsöktes av federala myndigheter på torsdagen.
Enligt ett uttalande från bolaget på torsdagskvällen ska razzian, där federala myndigheter genomsökte huvudkontoret i Peoria, vara kopplat till det schweiziska dotterbolaget CSARL.

"Vi tror att verkställandet av denna razziafullmakt handlar, bland annat, om exportregistreringar som relaterar till CSARL", skrev bolaget i sitt pressmeddelande.

Enligt amerikanska nyhetskanalen CNBC är bakgrunden att Caterpillar förra månaden meddelade finansinspektionen SEC att skattemyndigheten IRS underrättat bolaget att det är skyldigt 2 miljarder dollar i uteblivna skattebetalningar och böter. Detta kopplat till bokföring och export med det schweiziska dotterbolaget. CNBC skriver vidare att Caterpillar ska ha sagt att bolaget kraftigt motsätter sig kravet.

Redan 2014 släpptes en rapport, utförd av amerikanska senatmedlemmar, som pekade på att Caterpillar undvikit att betala 2,4 miljarder dollar i amerikansk skatt sedan år 2000 genom att lägga över vinsten på sitt schweiziska dotterbolag. Enligt rapporten ska Caterpillar ha betalat 55 miljoner dollar till redovisningsfirman Pricewaterhousecooper för att utveckla en skattestrategi där Cat kunnat skifta USA-vinsterna till CSARL.

Caterpillars aktie, noterad på New York-börsen, föll med nästan 5 procent på torsdagen.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078