23948sdkhjf

Skyskrapan i Sundsvall stoppas

Planerna på det Wingårdh-ritade höghuset mitt i centrala Sundsvall stoppas av kommunen efter utredning.
På fredagsförmiddagen höll lokalpolitiker och stadsbyggnadskontoret en presskonferens i Sundsvall – där gav man beskedet om att byggplanerna för en 115 meter hög skyskrapa, mitt i centrala Stenstans 1800-tals arkitektur, stoppas.

– Vi har studerat skrapans påverkan på riksintresset och de värden som ligger i Stenstan. Vi har kommit fram till att skrapan skulle förstöra riksintresset. Framförallt genom sin höjd, säger Sundsvalls stadsbyggnadsdirektör Anders Bolin till Sundsvalls Tidning.

Kommunen hade tillsatt en utredning i frågan, som fastslog att designen inte skulle passa in – i dagsläget sticker bara Gustav Adolfs kyrka ut med sitt torn på 81 meter, och så kommer det alltså att förbli.

Initiativtagarna till projektet, fastighetsentreprenören Nicklas Nyberg och kändisarkitekten Gert Wingårdh, har tidigare legat bakom den uppseendeväckande bostadsbyggnaden Ting1 i Örnsköldsvik. Nicklas Nyberg säger att han är besviken på de som utrett frågan åt kommunen.

– Det är sorgligt, jag trodde man hade en modernare syn på framtiden. Men tjänstemännen har gjort ett seriöst intryck och vi har spelat i samma lag under det här, säger Nicklas Nyberg till Sundsvalls Tidning.

Han säger vidare att beslutet är "byråkratiskt och bara anammar det gamla", och att det hämmar Sundsvalls utveckling. Enligt Nyberg kommer han inte att flytta den potentiella skyskrapan till en annan plats i staden och kommer nu att fokusera på andra projekt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.085