23948sdkhjf

Sveriges högsta byggnad och tusentals bostäder i nytt förslag

Moderaterna i Stockholm vill bygga en helt ny stadsdel – med en 85 våningar hög skyskrapa.
I ett nytt förslag vill Moderaterna i Stockholms stad bygga en ny stadsdel på Loudden, ett område vid Stockholms inlopp som i dag mest präglas av oljecisterner.

Här vill man bygga högt och tätt – i förslaget räknar man in 10 000 bostäder, 2 500 arbetsplatser samt vad som skulle bli Sveriges högsta byggnad. Men man ser hinder i både lagstiftning och riksintressen.

– Dagens regelverk bidrar till att vi tvingas bygga en lika dålig stad som på 60-talet – utglesat, bilberoende, hus i park. Det är dags att göra bostadsbyggandet till ett riksintresse och att Stockholm får bli en pilotkommun för undantag av byggregler, säger Joakim Larsson (M), oppositionsborgarråd, i ett pressmeddelande.

300 meter hög skyskrapa
Förslagets skyskrapa ges inget namn, men specifikationerna skulle göra det högre än både Turning Torsos 190 meter och kommande Karlatornets 240 meter. Skyskrapan föreslås bli 300 meter hög, med 85 våningar, 500 bostäder samt ett utkikstorn i toppen.

Men först måste det ske lagändringar innan förslaget skulle kunna gå igenom. Bland annat måste reglerna kring tillåtna bullernivåer förändras samt regler om att byggnader inte får skymma sikten från nationalparker. Dessutom ser man att bostadsbehovet måste värderas på åtminstone samma nivå som riksintressen.

Enligt Moderaterna är det inte tal om ett uppseendeväckande förslag utan grund, utan har redan påbörjat diskussioner om stadsdelen.

– Vi har redan anlitat arkitektfirman Utopia, och kommer att gå vidare med att föra samtal med olika branscher som kan beröras av det nya området", säger Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd, till Dagens industri.

"Fin bild"
Enligt stadsbyggnadrådet Robert Mogert (S) är det viktigt att Stockholm bebyggs på höjden, och håller med om att området är ett bra läge för höghus.

Samtidigt ser han problem i att bebygga just Loudden inom en snar framtid, då det krävs både flytt av oljehanteringen och efterföljande marksanering, enligt en kommentar till Stockholm Direkt.

– Men det är ju en fin bild de tagit fram, säger han till Di.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094