23948sdkhjf

Luftkudde ska minska fuktproblem i krypgrund

En luftkudde kan vara det Columbi ägg som löser de allt för vanliga fuktproblemen i krypgrunder. Det patentsökta systemet testas nu av Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut på ett hus byggt av Smålandsvillan.

– Vi tror att det här kan vara lösningen på ett välkänt problem och vi hoppas att vi kan göra en omdebatterad grundkonstruktion till den säkraste på marknaden, säger projektledaren och uppfinnaren Roger Dahl.

Enkelt uttryckt används en luftfylld kudde som fyller ut hela utrymmet i krypgrunden, stänger ute luft- och markfukt och höjer temperaturen i husgrunden. Kudden är tillverkad av ett luft- och ångtätt material. Den verkar isolerande och höjer temperaturen i krypgrunden, vilket i sig är fuktavdrivande. En sidoeffekt är, enligt SP, att husets energiförbrukning minskar.

– Jag kom på idén när jag funderade över de problem jag har med min egen sommarstuga, säger Roger Dahl som arbetar på SPs enhet för kemi- och materialteknik.

Enligt Roger Dahl kommer luftkuddarna bäst till sin rätt vid nybyggnad där tekniken kan anpassas till grundkonstruktionen.

– De kan även skräddarsys för att användas till befintliga byggnader, säger Roger Dahl.

De första luftkuddarna har monterats under en nybyggd villa i Borås. Krypgrunden består av tre fack, varav ett lämnats tomt. Det kommande året ska SP göra jämförande mätningar av temperatur och fuktighet i det öppna kryputrymmet och i de luftkuddefyllda. Målet är att ha en utvärdering av projektet klar hösten 2005.

Roger Dahl är helt övertygad om att metoden fungerar tekniskt och dessutom på sikt innebär en lönsam investering. Konstruktionen blir i princip underhållsfri och extrakostnaden överkomlig. En kostnad som man helt eller delvis bör få tillbaka genom en förbättrad värmeekonomi.

Dessutom är utrymmet under huset fortfarande tillgängligt, eftersom man kan tömma luftkuddarna om man behöver komma åt utrymmet för underhåll, reparation eller ombyggnad, säger Roger Dahl.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094