23948sdkhjf

Chilensk stororder på Volvobussar

Volvo Bussar har fått sin hittills största order. Med start i juni ska 1 667 bussar levereras för att användas i Santiagos nya transportsystem som bland annat innefattar särskilda bussgator.
Kollektivtrafiken i Santiago kan i dag te sig något rörig. Enligt uppgift finns ungefär 3 500 bussoperatörer som bedriver sin verksamhet utan större samordning. I en anpassning till det moderna samhället skapas ett helt nytt transportsystem, Transantiago. Där ges bara plats för 15 operatörer, även om varje operatör består av många mindre företag som samarbetar i konsortium.

Det nya transportsystemet är ett så kallat Bus Rapid Transit-system. Stommen utgörs av fem korridorer genom staden med bussgator som är avskiljda från biltrafiken.

Förebilden är de BRT-system som redan finns i bland annat Curitiba i Brasilien och i Colombias huvudstad Bogotá. Erfarenheterna därifrån visar att systemet inte bara kortat res- och väntetider för passagerarna. Väl så väsentligt är att antalet bussresenärer ökat kraftigt och att fordonsemissionerna minskat.

På Volvo Bussar är man helt övertygade om att BRT-systemet är framtidens modell med många fördelar, inte minst ekonomiskt. Kostnaderna för ny infrastruktur är förhållandevis mycket låga och driftkostnaderna för busstrafiken kan täckas helt utan subventioner.

– Vi på Volvo Bussar är övertygade om att BRT-system på många håll i världen kommer att bli den dominerande lösningen för effektiva transportlösningar i storstäderna, säger exempelvis Henrik Munck, produktchef för Volvo Bussars transportsystemlösningar.

Volvo Bussar har haft goda möjligheter att även testa BRT-systemen i praktiken. Enligt företaget är man marknadsledare på ledbussar i Sydamerika med över 80 procent. När företaget nu efter 18 månaders förhandlingar kammat hem en stororder till Chile blir dominansen än mer markant.

Tre av bussoperatörerna i Santiago har gått samman och lagt en order till Volvo Bussar på 1 667 bussar. Av dessa är 510 vanliga B7RLE-bussar medan resterande 1 157 är ledbussar B9SALF. Ledbussarna är en förutsättning för att klara den enorma mängden passagerare.

Den modell som valts är 18,5 meter lång, har en motor på 340 hästkrafter och plats för 160 passagerare. Lågt golv i hela bussen underlättar av- och påstigning genom de fyra dubbeldörrarna. Chassierna till ledbussarna tillverkas i företagets fabrik i Curitiba, Brasilien, medan övriga chassier tillverkas i Borås. Karosserna tillverkas av tre olika brasilianska företag. Leveranserna ska vara avslutade i februari 2006.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109