23948sdkhjf

Syns man finns man

Möten med stolta människor är bland det mest stimulerande som finns. Att känna det engagemang och den drivkraft som en människa visar för något som står honom eller henne nära ger omedelbart en kick som även gynnar den egna utvecklingen.
I det avseendet finns få motsvarigheter till utställningar. Entusiastiska och kunniga produktspecialister och försäljare möter nyfikna kunder som hungrigt kastar sig över den information som bjuds. Hårda och mjuka fakta samlas i utställningarnas smältdeglar till kvalitativa och interaktiva mötesplatser som till och med är helt överlägsna dagens i de flesta avseenden hypereffektiva it-värld.

Själv befinner jag mig i något som kan liknas vid ett saligt rus. Under ett par veckor har jag träffat företrädare för en bit över 100 företag som levererar maskiner och utrustning för bygg- och anläggningsbranschen eller som själva använder dessa produkter. Ett par hundra individer har lyriskt berättat om sitt företags, sina produkters och tjänsters kvaliteter.

Möjligen är jag lite galen, men jag stortrivs på mässor. Jag fascineras av den enorma mängd information och kreativitet som inryms på en begränsad yta. Inte minst slås jag av den framåtanda och den enorma tro på de egna produkterna som gör att även små tillverkare vågar ta klivet upp och ta upp kampen mot betydligt större och mer penningstarka konkurrenter.

För ett par veckor sedan arrangerades Conexpo i Las Vegas. 125 000 besökare mötte långt över 2 000 utställare. Där fanns storheter som Volvo, Caterpillar och Komatsu. Där fanns en gigantisk kraftsamling från en samlad kinesisk maskinindustri. Där fanns också betydligt mindre företag som Indexator. Övertygade om sin egen produkts storhet och värde för branschen görs ett allvarligt försök att etablera rototilten på den amerikanska marknaden.

Här existerar inte Jantelagen. Företaget har hittat en intressant nisch och är tillräckligt kaxiga för att tro på sin idé. Målmedvetet har företaget blivit kvar vid sin läst och kämpat för att synas, inte bara i Sverige utan även utomlands. I Sverige finns en mängd likartade företag med bra produkter och goda framtidsutsikter. Ofta kan utvecklingen hämmas av svag likviditet och kanske också av rädsla för främmande språk. Det borde dock finnas en grundtrygghet i att svensk industri står högt i kurs utomlands. Vi gör bra produkter och levererar bra tjänster. Om vi visar oss finns goda, mycket goda möjligheter att lyckas. Vi vet i vart fall att om vi inte syns då finns vi inte.

I år arrangeras ingen Bauma, ingen Intermat. Det kan vara en anledning till att årets vårkollektion på mässidan är minst sagt överdådig. Redan avbetade är Smopyc i Zaragoza, Byggmaskiner i Göteborg och Conexpo i Las Vegas. En hel del av nyheterna på Las Vegas kommer att visas i maj på Samoter i Verona och förmodligen också på de svenska Nordcon i Jönköping och Maskin-Expo i Täby. På byggsidan finns dessutom Sydbygg i Malmö i april. Alla mässorna är värda ett besök. Däremot får vi sannerligen hoppas att arrangörerna av Maskin-Expo och Nordcon till nästa gång utställningarna kolliderar hittar ett sätt att samarbeta. Både utställare och besökare är minst sagt irriterade över att mässorna arrangeras under exakt samma tre majdagar.

Tvekampen kommer inte att resultera i en vinnare tvärtom. Det finns uppenbar risk att båda evenemangen "degraderas" till lokala aktiviteter samtidigt som det blir en viss uppdelning av maskintyper. Därmed blir inget av arrangemangen den gemensamma samlingsplats för bygg- och anläggningsmaskiner som Sverige så väl behöver. Facit presenteras 26-28 maj.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.055