23948sdkhjf

Prisbelönt fallskydd och lyfthjälp

Fallskydd, lyfthjälp och en bekväm arbetsställning hamnade i fokus när årets arbetsmiljöpris delades ut på Göteborgsmässan Byggmaskiner. Ett genomtänkt säkerhetssystem som monteras lätt utan verktyg var den produkt som föll juryn mest i smaken.
En bra arbetsmiljö blir allt väsentligare för byggare och anläggare. Branschen måste inte minst kunna konkurrera om ungdomarna för att möta de stora pensionsavgångar som väntar de närmaste tio åren. Byggmaskiner har ända sedan starten varit ett skyltfönster för det nytänkande som ska bidra till bättre arbetsmiljö och för all del även arbetsmaskinernas minskade påverkan på miljön. Ett viktigt instrument är Arbetsmiljöpriset som instiftades 1987 och som sedan dess premierat produkter som kunnat kombinera en förbättrad arbetsmiljö med ökad effektivitet på byggarbetsplatserna. Viktiga kriterier är produktionsvänlighet, ergonomiska egenskaper och arbetsmiljöpotential. Här har för övrigt juryns stenhårda inställning att det ska finnas bruksanvisning säkerligen bidragit till att praktiskt taget alla produkter i dag levereras med relevant och lättfattlig information. Förutsättningarna för juryns arbete förändras i ett avseende varje år. 2003 vann exempelvis en produkt som stack ut märkbart från mängden.

– I år var det betydligt svårare. Det handlade mycket om detaljförbättringar på tidigare modeller så skillnaderna mellan de nominerade bidragen var små, säger juryns ordförande Pär Åhman, på Sveriges Byggindustrier i Göteborg.

Priset gick i år till takskyddet Alufix som lanseras av Zip Up Svenska AB. Samtliga komponenter är tillverkade av aluminium, vilket håller vikten nere och underlättar montage. Hanteringen blir enkel och snabb samtidigt som smarta detaljlösningar gör att skyddet fungerar utan att tillträdet till arbetsytan begränsas.

Ett hedersomnämnande gick till Jerneviken som utvecklat en snabbetablerad lyftanordning för främst håltagare. Produkten skiljer sig vid första ögonkastet inte mycket från föregångarna, men skenet bedrar. Vanligtvis sätter varje håltagare ihop sin egen lyftanordning där bockar och balk ofta tillverkas av tungt stål. Jernevikens lösning är att använda aluminium, vilket förenklar arbetet betydligt. Konstruktionen har dessutom provbelastats av Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut. Givetvis levereras produkten med riskanalys och bruksanvisning. Ytterligare en mycket stor skillnad jämfört med de hembyggda produkterna är att lösningens samtliga komponenter klarar Maskindirektivets krav, inte bara själva lyftanordningen och balkvagnen.

Det andra hedersomnämnandet gick till T-profilsklippen Udcut som förenklar arbetet med hängande undertak vid både ny- och ombyggnad. Produkten kan exempelvis vara användbar för rivningsföretag som är delaktiga vid rot- arbeten. Klippverktyget är framtaget av Börje Udd som bland annat betonar att det med fördel kan ersätta en vanlig plåtsax. Plåtsaxen är betydligt jobbigare att använda både med avseende på slitage på handleder och på att arbetet vanligtvis måste utföras med händerna i en ansträngande hög position.

Morgan Andersson

morgan.andersson@allerbusiness.se

Till senaste nytt
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062