23948sdkhjf

Fullt ös i Stockholms parker

Stockholms stad kryllar av parker, där finns allt från vidsträckta backiga lundar till rosentäta trädgårdar och små, gröna täppor. Att sköta dessa gräsytor är en grannlaga uppgift, och på många ställen är det Peabägda Stockholm Entreprenad, som tagit hem kontraktet.
Stockholm. Huvudstaden har gröna oaser av skiftande storlek både här och där. Många av dem sköts av Stockholm Entreprenad, som också har kontrakt i flera av kranskommunerna. Företaget utför uppdrag även åt bostadsrättföreningar och privatkunder, men det absolut största åtagandet är att sköta grönytor, snöröjning och renhållning åt olika Stockholmsstadsdelar.

– För vissa stadsdelar gör vi allt, för andra har vi bara ett par verksamhetsområden, till exempel för Östermalm där vi bara sköter renhållning och snöröjning, säger Mikael Lundberg, platschef för de parker i och nära stadsdelen Norrmalm som Stockholm Entreprenad sköter.

Stockholm Entreprenad var en gång en rent kommunal verksamhet, men är numera privatägt. Sedan år 2000 är det Peab som står som ägare till företaget, som har 350 fast anställda.

– Sommartid har vi dessutom en hel del säsongsanställda, här på Norrmalm är vi fem fast anställda och har som mest 15 extra anställda under sommaren, säger Mikael Lundberg.

Han ansvarar bland annat för parkerna vid Karolinska sjukhuset, Kungsträdgården, Vasaparken och Djurgårdsbrunns trädgård. Vi sköter nästan alla parker, det är 4-5 stora och massor med små, från Kungsträdgården till Bellevueparken till Vasparken.

– Vi har också en hel del täppor, säger Mikael Lundberg.

Norrmalms parkgäng utgår från en lagerlokal i parken Humlegården (som dock inte sköts av Stockholm Entreprenad). Där samsas de med kollegorna som sköter renhållningen på Östermalm.

– Vi har rätt mycket grejer här, det är alla våra maskiner, från traktorer till mindre maskiner. För Norrmalmsgruppens del har man två gräsklippare, en stor och en liten. De går dock mycket intensivt under säsongen, det är åtta timmar varje dag som gäller. Vi har också en del handjagare som vi använder på mindre gräsmattor, säger Mikael Lundberg.

Den större av gräsklipparna är relativt färsk, en John Deere 1565 som köptes in hösten 2005.

– Vi var tvungna att byta eftersom den vi hade tidigare inte uppfyllde miljökraven som stadsdelen ställer.

I alla kontrakt Stockholm Entreprenad har med Stockholm Stad anges bland annat att maskinerna ska ha bränslefilter och inte vara för gamla. Den tidigare klipparen var lågt byggd och klarade därför stora backar. Den nya är högre byggd, men klarar ändå att ta sig uppför kraftiga backar och slänter.

– Vi är jättenöjda med den. Den mindre gräsklipparen är en ett par år gammal Huskvarna. De två maskinerna kompletterar varandra väldigt bra, den mindre klipper snyggare och är faktiskt lättare att använda en handjagare även på mycket små ytor, säger Mikael Lundberg.

Båda klipparna har fått nya, bekvämare stolar.

– Orginalstolarna var bra, men vi har ändå köpt till nya stolar, för att alla ska vara nöjda, säger Mikael Lundberg.

Maskinerna underhålls kontinuerligt , förarna har en daglig checklista som ska gås igenom, och enklare service utförs på plats.

– Vi har också flera verkstäder, bland annat en stor i Hornsberg med 3-4 fast anställda, där man reparerar större saker, säger Mikael Lundberg.

Parkerna i Norrmalm är väldigt olika. Kungsträdgården är helt platt, medan till exempel Vanadislunden mest består av slänter. Beställarens krav skiljer sig också åt, beroende på vilken park det gäller, till exempel är gräsets höjd noggrant angivet i de kontrakt som upprättats. Sålunda får gräset i en park med prydnadsgräsmattor vara högst fyra centimeter högt, medan det på en parkgräsyta får vara 5-8 centimeter.

– Men vi bestämmer själva om gräset behöver klippas en gång i veckan eller var tionde dag, säger Mikael Lundberg.

Under den intensiva försommarsäsongen får man klippa oftare, och de medarbetare som är ute i parkerna och rensar rabatter och sköter träd håller koll på var och hur gräset skjuter i höjden.

– Vi har också en lagbas som åker runt och kontrollerar gräsmattorna.

Säsongen börjar ofta rätt tidigt, så fort gräset börjar spira och växa är det dags att dra igång klippningen.

– Vi börjar rätt snart efter det att vinterjobben är avslutade, ofta blir genom att snygga till parkerna genom att justera kanter som uppstått efter plogning. Sen slutar vi när det blir för kallt för att klippa sönder löven.

Tidigare samlade man alltid upp löven i de stora parkerna, men nu har Stockholm Entreprenad gått över till att klippa sönder dem i små bitar och låta materialet gå tillbaka till marken som gödning.

– Även gräset mals sönder, vi har mulchingsystem på alla våra maskiner, säger Mikael Lundberg. En stor del av arbetet går ut på att rensa ogräs.

Stockholm Entreprenad får enligt kontraktet inte använda gift, och därför sker det allra mesta arbetet manuellt, för hand eller genom att sätta en liten harv efter den mindre gräsklipparen.

– Vi använder bara lite ättika någon gång ibland. Vi har dessutom många rabatter att ta hand om, och då fungerar det dåligt med gift även om det vore tillåtet.

Sommaren är högintensiv för parkarbetarna. Innan midsommar ska häckarna vara klippta, gräset lagom högt och grönt, rabatterna rensade och träden ansade.

– Det börjar växa överallt på en gång, och det är väldigt mycket som ska vara klart innan midsommar, då ska det vara snyggt i Stockholm!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062