23948sdkhjf

Biodiesel av djurfetter

Utvecklingen av nya bränslen för vår typ av maskiner går mycket fort. Det senaste steget i utvecklingen är att producera biodiesel baserad på djurfetter. Här ligger finska Neste ligger långt fram.


Det är spännande att möta Jyrki Ignatius, projektledare på Neste Oil och med uppdrag att ta fram ny biodiesel. Och då menar vi verkligen biodiesel och inte någon konstig ihopblandning av andra ingredienser. Framtagandet av en ny biodiesel är ett av Neste Oils viktigaste projekt. Det är en skiftning nu i oljebranschen. Från fossilt baserad diesel till biodiesel. Vi går vår egen väg och inte samma väg som andra raffinaderier, menar Jyrki Ignatius. Vi är nu inne i andra generationen av biodiesel. Vi har koncentrerat oss tidigare på rypsolja som klarade ner till 30 graders kyla. Vår produktutveckling med biodiesel är ett strategiskt beslut för Neste. Vi koncentrerar oss på högklassiga drivmedel. Vi har utvecklat vår egen teknologi och vi är säkra på att det finns en marknad för premiumbränsle, som Jyrki kallar det. Just nu tittar vi på att ersätta fossila bränslen med biobaserade. Det är intressant att veta att projekten med biobaserad diesel och esterteknologin gjordes samtidigt. Så fick Neste ett genombrott i sin produktutveckling med den nya teknologin för biodiesel. Framgångarna var så stora att man la ner utvecklingen av estrar. Vad är det då som Neste håller på med. Jo, företaget har tagit fram biodiesel baserad på djurfetter och vegetabiliska oljor. Vi har testat tio olika mängder: sojaolja, rypsolja, palmolja. Nu tittar vi närmare på hur vi ska kunna använda växter för framställning av biodiesel. En av fördelarna med vår utveckling är att vi har flexibilitet med olika råmaterial. Neste har stora vyer. Raffinaderier i Finland, Österrike och Frankrike är beslutade. Raffinaderiet i Borgå i södra Finland ska börja producera den nya biodieseln redan i vår är det tänkt. Sedan står samarbetena med OMW i Österrike och Total France i Frankrike på tur. Intresset är enormt. Just nu undersöks möjligheterna att öppna raffinaderier i USA och i Asien. Amerikanarna lär vara helt uppskruvade över möjligheten att producera biodiesel baserad på djurfetter eller oljor från vegetabiliska växter. Även från svensk sida finns ett stort intresse. Vi har haft samarbete med t ex Scania. Vi har blivit livligt påhejade från Sverige. Den nya biodieseln ska uppfylla en rad olika kriterier: • kraftigt minskade emissioner;


• användbar i befintliga motorer;


• ge samma prestanda i motorerna som dagens diesel;


• kostnadseffektiv produktionsprocess.


Det är alltid kunden som betalar i slutändan.Några problemställningar som måste lösas är att raffinaderikapaciteten i dag är i princip obefintlig, nya anläggningar måste byggas samt att leveranskapaciteten också måste bli tillräcklig. Etanolköret i vårt land ger inte Neste speciellt mycket för. Vi når målet med minskade utsläpp bättre med vår tekniska lösning än med etanol och E85. Avslutningsvis säger Jyrki Ignatius att Neste om några år med sina oljefartyg kommer att frakta fetter från djur- och växtriket i stället för fossilt baserad olja.


Göran Bergtstrand goran@entreprenad.com


Till senaste nytt

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062