23948sdkhjf

Grävande lastare med full sväng

Ökad efterfrågan på mindre maskiner och på mångsidighet var något av fundament för det utvecklingsarbete som inleddes av Diverto Technologies i nederländska Wermeldinge för något år sedan. Ett mål var att hitta en lösning som tar tillvara såväl hjullastarens fördelar som grävmaskinens styrkor. Maskinen skulle vara snabb och runtomsvängande och kunna arbeta med en mängd olika redskap för exempelvis snöröjning, pallhantering och sopning.

Det finns redan åtskilliga flexibla maskintyper framtagna. Tidigare har det dock i grunden varit den klassiska grävlastaren som stått i centrum för utvecklingen med ett lastaggregat på ena sidan och ett grävaggregat på den andra sidan. Divertos vision var en maskin som hade ett enda aggregat som skulle kunna användas både för lastning och för grävning. På Bauma visades maskinen för första gången upp för en större publik. Genomgående reaktioner var leenden och inte minst viss häpnad över lösningen.

– Det roliga är att responsen varit väldigt positiv från helt olika marknader på flera kontinenter. Det verkar också som om vi valt rätt storlek med en maskin som väger strax under sex ton. Som det ser ut nu så kommer vi att ha maskinen i produktion om ungefär ett år definitivt under 2008, säger Leonard Huissoon, vd för Diverto Technologies.

– Vi skulle kunna sälja maskinerna redan, men vi tycker att vi ska genomföra ytterligare en del tester innan vi släpper ut den på marknaden. I grävarläget ser maskinen ut som vilken grävmaskin som helst. Det tredelade aggregatet skiljer sig i och för sig en del från traditionella lösningar med bom och sticka, men där finns larvbanden, där finns schaktbladet och hytten. Den tveksamhet som eventuellt kan kännas inför en lösning där de båda bomdelarna länkas samman bredvid varandra med hjälp av en tvärgående cylinder avfärdas snabbt som obefogad av Leonard Huissoon. Enligt honom har just den lösningen tagits fram med mycket stor omsorg och är i själva verket aggregatets starkaste punkt.

Med hjälp av förarens joysticks ändrar maskinen snabbt karaktär när det patenterade grävaggregatet förvandlas till ett lastaggregat. Omställningen görs på i runda tal en minut och förvandlingen påminner inte så lite om barnens transformers som snabbt förvandlas från "människa" till maskin och tillbaka.

– Det viktiga är att maskinen känns och uppför sig som lastare eller grävare i de båda konfigurationerna, säger Leonard Huissoon som är mycket nöjd med samarbetet med det kinesiska företaget.

– Vi diskuterade med tillverkare i både Nordamerika och Europa innan vi inledde samarbetet med Sunward som är Kinas fjärde största tillverkare av kompaktmaskiner. De har varit lyhörda och samarbetsvilliga samtidigt som vi också kunnat använda välrenommerade leverantörer som Yanmar för motorerna, Grammer för stolarna och Bosch-Rexroth som tillhandahåller hydraulsystemet. Bosch-Rexroth har också medverkat i en undervagn som tillåter transporthastigheter på så mycket som 8,5 km/h. Även i Sverige har man hittat en samarbetspartner som tillför kvaliteter till grundkonceptet.

– Vi har varit med och stöttat projektet ända från början. Det känns mycket bra eftersom det är en beundransvärd produkt som tagits fram, säger Henrik Sonerud på Oil Quick. Konceptet har i första hand tagits fram för bandgående maskiner, men med hjälp av Etec, ett holländskt företag som tillverkar specialmaskiner fanns också en hjulgående version utställd på mässan.

Morgan Andersson

morgan.andersson@allerbusiness.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063