23948sdkhjf

Lätt ljudkåpa dämpar bullret

Allt tuffare krav på bullerskydd gör att även Sandvik nu tagit fram en lösning som dämpar bullret från ovanjordsborrning.

10 dB(A). Så mycket utlovas bullret från borrningen minska med den nya bullerdämpning som tagits fram av Sandvik. Den nya utrustningen har inte bara värde för omgivningen. Även föraren kan, enligt Sandvik, tillgodogöra sig en bullerdämpning med 8 dB(A).

Sandvik har valt en kåpa av ett stryktåligt plastmaterial som kompletterats med isolering av tunna, perforerade aluminiumskikt. I och med att kåpan är tillverkad av lätt material och bara täcker själva matarbalken tillför lösningen inte speciellt mycket vikt. Samtidigt innebär den förhållandevis kompakta konstruktionen att förarens sikt inte försämras på något avgörande sätt.

Utrustningen utlovas klara även kraftiga vibrationer utan att skaka loss. Den ska också kunna absorbera ekon och dessutom stöta bort smuts av olika slag för att inte funktionen ska försämras.

En liknande lösning användes redan 1999 på Tamrocks Pantera-riggar. Enligt tillverkaren är isoleringen lätt att montera och demontera. Den ska kunna användas på varje maskin som är förberedd för Noice Guard-systemet. Därmed kan en isoleringsutrustning användas på flera maskiner.

Utrustningen är utvecklad för företagets DX-riggar, det vill säga det som tidigare var Tamrocks Ranger-riggar. Den utrustning som visades på Maskin-Expo var den första som över huvud taget levererades från fabrik.

Mässan innebar den första offentliga visningen av utrustningen som anlände så sent som tidigare under mässveckan. – Efter mässan går utrustningen till Norrbottens Bergteknik som ska testa den vid arbete utanför BB i Umeå, berättar Stefan Persson på Sandvik.

morgan.andersson@allerbusiness.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079