23948sdkhjf

Vill ha Norrbotniabanan

Landshövdingarna i de två nordligaste länen uppmanar regeringen att ta med Norrbotniabanan i infrastrukturpropositionen för 2008. Utan den hämmas tillväxten, tror hövdingarna, som uppger att banan blir det enda lönsamma större järnvägsprojektet i Sverige förutom Botniabanan.


Landshövdingarna i de två nordligaste länen, Norrbotten och Västerbotten, vill att regeringen satsar på Norrbotniabanan och det snabbt. Norrbottens landshövding Per-Ola Eriksson och Västerbottens tillförordnade Landshövding Göran Theolin, uppmanar regeringen att se till att Norrbotniabanan finns med både i 2008 års infrastruktur- proposition och i Banverkets kommande investeringsplaner för perioden 2010-2019. – Annars hämmas tillväxten både för vår region och för landet, säger Per-Ola Eriksson och Göran Theolin i ett pressmeddelande. De två länen är enligt landshövdingarna helt eniga om inriktningen på de framtida satsningarna. Främsta fokus ligger på att se till att Norrbotniabanan inte försenas. – Sträckan Umeå-Luleå riskerar annars att bli den felande länken när Botniabanan och Haparanda-banan är färdigbyggda, säger lands-hövdingarna. Enligt Per-Ola Eriksson och Göran Theolin är Norrbotniabanan samhällsekonomiskt lönsam, de anger att Banverkets kalkyler visar att banan kommer att ge upp till 1,45 tillbaka på varje satsad krona. Norrbotniabanan är därför, enligt landshövdingarna, det enda lönsamma större järnvägsprojektet i Sverige förutom Botniabanan. Landshövdingarna tror att konkurrenskraften kommer att blomstra om banan byggs, och räknar med att minst hundra miljarder kronor i så fall kommer att investeras i regionen fram till 2020. De anser att det är extra viktigt att regeringen ger ett klart besked i frågan eftersom projektet kan komma att delfinansieras med privata intressen.


– För åren 2008-2009 måste Banverket anslå fortsatta medel till den planeringsprocess som redan är igång när det gäller Norrbotniabanan. De noterar samtidigt att det finns fler andra angelägna projekt i regionen, till exempel att frågan om vägarnas bärighet, att se till att E4 är både framkomlig och säker, och att vägsträckorna Luleå-Boden och Umeå-Vännäs förbättras.


Ulrika Andersson


ulrika.andersson@allerbusiness.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063