23948sdkhjf

Lyft för toppverksamhet

Det är ingen tvekan om att vintersäsongen närmar sig. På den ena alptoppen efter den andra investeras för att förbättra upplevelsen för besökarna. Oftast är tornkranen en faktor av stor betydelse för projektet. Toppstugan på Weisshorn är inget undantag.
Arosa hör kanske inte till de schweiziska orter som är mest kända i Sverige. Alpstaden ligger dock inte så långt från skidmetropoler som Davos och Sankt Moritz. Än närmare ligger alptoppen Weisshorn som bland annat använder den nya restaurangen som dragplåster i hård konkurrens med andra anläggningar. Den nya anläggningen består bland annat av personalutrymmen, ett skidrum, lagerlokaler och kök samt förstås en servering med plats för 182 sittande matgäster.

Generalentreprenör är Implenia Generalunternehmung med Andrea Pitsch som underentreprenör. Valet av kran blev en "topless" Potain MDT 132 som totalt väger 30 ton. Då handlar det om en bjässe med 50 meters arm och en krokhöjd på 22 meter. Maximal lyftkapacitet anges till åtta ton och med 50 meters utligg ska den klara 2,2 ton.

Inledningsvis transporterades krandelarna med kabinbana upp till 2 010 meters höjd. Resterande sträcka upp till 2 653 meters höjd tog en Helog-Heliswiss Kamov-helikopter avsedd för tunga lyft över. Då handlar det om ett kraftpaket med två turboladdade motorer på 1 660 kW vardera och med en rotor med imponerande 15,8 meter i diameter.

Totalt krävdes 17 resor med helikoptern för att klara uppgiften som löstes under en arbetsdag, allt från de första fem meter långa mastsektionerna till arm och motvikter. Tyngsta transporten vägde in på 3,2 ton.

För Lorenzo Cassani, vd för Potains återförsäljare Stirnimann var dock inte jobbet speciellt anmärkningsvärt.

– Vi har ett eget tekniker-team som känner regionen, miljön och utrustningen. De hanterar ungefär 1 000 montage och nedmonteringar varje år, många av dem med hjälp av helikopter. En del är dessutom specialutbildade för ändamålet, säger Lorenzo Cassani. Han betonar dock att mycket återstod att göra även när kranen kom på plats. – Bland annat måste svängkransen fästas vid masten med hjälp av 116 bultar, ett svårt uppdrag i ett så utsatt läge. Sammantaget ska kranen medverka till att 500 kvadratmeter betongelement och 750 kubikmeter betong ska komma på rätt plats innan byggnaden står helt färdig.

Beställaren, Aroser Bergbahnen, har för övrigt låtit de välrenommerade Züricharkitekterna Tilla Theus & Partners rita byggnaden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062