23948sdkhjf

Nya regler kräver bevis

Arbetsgivare måste se till att ha papper på personalens kunskaper och dessutom se till att utfärda skriftligt tillstånd innan en arbetstagare får köra en arbetsplattform.


I somras trädde nya föreskrifter om lyftanordningar i kraft. Reglerna är i stort sett desamma som tidigare, men några nyheter finns. Ett nytt krav är att arbetsgivaren är skyldig att ha dokumentation på arbetstagarens teoretiska och praktiska kunskaper innan han eller hon får använda arbetsplattformen. – Kravet att arbetsgivaren ska "förvissa" sig om att arbetstagaren har den utbildning som krävs har funnits i arbetsmiljölagen i 30 år men det kan vara svårt att hitta där. Nu finns det även i föreskrift-erna, säger Göran Lundmark på Arbetsmiljöverkets enhet för maskiner och personlig skydds-utrustning. Enligt de nya föreskrifterna ska arbetstagaren också ha ett skriftligt tillstånd från arbetsgivaren innan han/hon får köra maskinen.


- Det är inte preciserat exakt hur dokumentationen ska se ut, men har arbetstagaren gått en kurs är det ju en bra idé att dra en kopia på kursintyget, säger Göran Lundmark. I de olycksutredningar som Arbetsmiljöverket tar del av visar det sig ofta att det är ren okunskap som ligger bakom de olyckor som sker. - Man bör ha en grundutbildning så att man känner till vilka risker som finns när man använder maskiner av det här slaget. Sen måste man få en genomgång för varje enskild maskin, och lära sig hur den fungerar, hur nödsänkning går till och vilka säkerhetsanvisningar det finns på just den här maskinen.


Ulrika Andersson


ulrika.andersson@allerbusiness.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08