23948sdkhjf

NCC Komplett skrotas

Råa svetsningsljud och väsande penseldrag är några av inslagen när tonsättaren Lennart Westman och fotografen Josef Doukkali förvandlar bullret från bygget på Rosenlundsterassen i Stockholm till ljuv musik.

NCC lägger ner sitt utvecklingsprojekt NCC Komplett, där man försökt bygga flerbostadshus på ett industriellt sätt. Anledningen uppges vara att det kostar för mycket.


NCC Komplett startades hösten 2002, och i maj 2006 hade man funnit ett helt nytt och delvis patenterat sätt att bygga hus i fabrik. Tillverkningen inspirerades av verkstadsindustrin, och tanken var att bygga bostadshus på ett industriellt sätt och därmed kapa kostnader och uppnå effektivitetsvinster. NCC uppger nu att det inte gått att sänka kostnaderna på det sätt man ville, och att man därför lägger ner hela projektet. – NCC Komplett skulle sänka byggkostnaderna för flerbostadshus radikalt. Detta bedöms idag inte vara möjligt. Det är svårare, tar längre tid och kostar mer än vi räknade med från början. Sammantaget har NCC under fem år investerat och tagit kostnader på drygt en miljard kronor i projektet, säger NCC:s koncernchef Olle Ehrlén, i ett pressmeddelande. NCC beskriver sitt industriella byggande som banbrytande. – Det industriella byggandet var en kompromisslös satsning hela vägen. Vi var övertygade om att vi kunde åstadkomma en stor förändring men det visade sig att det inte vara rätt väg. NCC i Sverige har gått betydligt längre än någon annat land att driva industrialisering inom byggindustrin med verkstadsindustrin som förlaga. Men vi tog ett alltför stort grepp och fick inte de kostnadsfördelar vi måste ha för att kunna försvara projektet. Syftet var att rejält dra ner byggkostnaderna men vi tappade syftet och måste därmed utgå från detta, säger presschefen Ulf Thorné. Han tror att värdet av den kunskap NCC fått genom projektet, till exempel om tekniska plattformar, standardisering, logistik och tredimensionell projektering kan användas framöver i andra delar av verksamheten, och att det uppväger en del av vad projektet kostat.Den 21 november beslutade man att avveckla projektet. Samtliga 200 anställda i Solna och vid fabriken i Hallstahammar kommer att sägas upp. Avvecklingen ska vara klar nästa sommar, och NCC kommer då att ha byggt totalt cirka 300 lägen-heter i 16 bostadshus på det industrialiserade sättet. De bostadshus som håller på att uppföras i Järfälla, Råcksta och på Brandholmen ska slutföras. De hus som beställts men inte påbörjats ska enligt NCC byggas på traditionellt sätt, efter överenskommelse med kunderna. Enligt fackföreningen Byggnads är nedläggningen ett bevis för att det inte är lätt att industrialisera bostadsbyggandet, trots att det i vissa fall kan vara bra för att höja kvaliteten. – Ett bygge är inte det andra likt. Det är nog bäst att vi fortsätter bygga bostäderna på plats med riktiga byggnadsarbetare, säger Hans Tilly i ett pressmeddelande.


Monica Almgren


monica.almgren@allerbusiness.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078